یک کارخانه ابرنواختر در آسمان جنوب

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر
سحابی بزرگ شاه‌تخته (کارینا)، جواهری در آسمان نیمکره‌ی جنوبی که به نام ان‌جی‌سی ۳۳۷۲ نیز شناخته می‌شود، با پهنای حدود ۳۰۰ سال نوری یکی از بزرگ‌ترین منطقه‌های ستاره‌زایی در کهکشان راه شیری است.
این سحابی هم مانند همتای کوچک‌تر و شمالی‌ترش، سحابی بزرگ شکارچی، با چشم نامسلح دیده می‌شود هر چند که با فاصله‌ی ۷۵۰۰ سال نوری از زمین، حدود پنج برابر از آن دورتر است [پس تصورش را بکنید که اگر به اندازه‌ی شکارچی به ما نزدیک بود چگونه دیده می‌شد-م].
این نمای نزدیک تلسکوپی باشکوه بیش از ۲۰ سال نوری را در بر گرفته و جزییات چشمگیری از رشته‌های برافروخته‌ در بخش مرکزیِ گازهای میان‌ستاره‌ای و ابرهای تیره‌ی غبار کیهانی را نشان می‌دهد.
سحابی شاه‌تخته منزلگاه ستارگان جوان و بی‌اندازه پرجرمست، از جمله ستاره‌ی همچنان پر راز و رمزِ اِتا-شاه‌تخته که در واقع یک سامانه‌ی ستاره‌ای با جرمی بیش از ۱۰۰ برابر خورشید است.
در این تصویر که از پیوند و پردازش داده‌های تصویریِ تلسکوپ‌های زمینی و فضایی درست شده، سحابی غبارآلود و دو-لوبی آدمک را درست زیر و سمت چپ مرکز چارچوب می‌بینیم که اتا شاه‌تخته را در بر گرفته.
نماهای پرتو X نشان می‌دهند که سحابی بزرگ شاه‌تخته به تمام معنا یک کارخانه‌ی ابرنواختر است- همین اتا شاه‌تخته هم ستاره‌ایست که چیزی به انفجار و ابرنواختر شدنش نمانده.

-------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه نامه:
Great Carina Nebula - NGC 3372 - galaxy - star forming region - Great Orion Nebula - Eta Carinae - star system - Sun - Homunculus Nebul - supernova - X-ray

منبع: apod.nasa

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه