ویدیویی که پیچیدهترین مدل فرگشت کیهان را نشان میدهد
اگر ویدیو اینجا اجرا نشد میتوانید آن را در تلگرام، فیسبوک، و یا توییتر یک ستاره در هفت آسمان ببینید
ما چگونه به اینجا رسیدهایم؟ میخواهید بدانید؟ پس دکمهی اجرا را بزنید، بنشینید و تماشا کنید.
این شبیهدسازی رایانهای که در برنامهای به نام ایلوستریس (Illustris) انجام شده بینشی از چگونگی پیدایش کهکشانها، و چشماندازهای نوینی از جایگاه انسان در کیهان برای ما فراهم میکند.
برنامهی (پروژهی) ایلوستروس ۲۰ میلیون ساعت کار CPU در سال ۲۰۱۴ زمان برد و ۱۲ میلیارد جزء تصویری در آن به کار رفت که با هم، دگرگونی و فرگشت کیهان را در فضایی به اندازهی یک مکعب به ضلع ۳۵ میلیون سال نوری و در درازنای ۱۳ میلیارد سال نمایش میدادند.
در این شبیهسازی روند ساخته شدن کهکشانهای گوناگون از ماده دنبال میشود.
با جلو رفتنِ تکامل کیهانِ مجازی میبینیم که چگونه بخشی از ماده که پا به پای کیهان دارد گسترده میشود، به زودی در اثر گرانش گرد هم آمده و تودههای چگالی را پدید میآورد که به افروزهها، کهکشانها، و خوشههای کهکشانی تبدیل میشوند.
![]() |
نمایی از ویدیوی ایلوستریس (Illustris) که بزرگترین خوشهی کهکشانی امروزی را نشان میدهد. رشتههای آبی-سبز جایگاه مادهی تاریک را نشان میدهند که با گرانش خود مادهی معمولی را جذب کرده و به کهکشانها و خوشهها کمک میکند تا به گرد هم آیند. حبابهای سرخ، نارنجی و سفید جایی را نشان میدهند که گاز توسط ابرنواخترها یا فوارههای ابرسیاهچالهها به فضا دمیده شده. تصویر در اندازههای بزرگتر: ۱.۹ مگ و ۶.۵ مگ |
در این ویدیو، دوربین مجازی جابجا هم میشود و چشمانداز خود را با گردش در این دنیای دگرگونشونده تغییر میدهد و با این کار، فرگشت مادهی تاریک را به ما نشان میدهد، پس از آن گاز هیدروژن با دماهای گوناگون (۰:۴۵)، سپس عنصرهای سنگینتر مانند هلیوم و کربن (۱:۳۰)، و در پی آن هم دوباره مادهی تاریک (۲:۰۷).
در گوشهی پایین، سمت چپِ ویدیو گذشت زمان از مهبانگ به بعد نشان داده شده و در گوشهی سمت راست هم گونههای موادی که در ویدیوست نوشته شدهاند.
انفجارها (۰:۵۰) پس زده شدن حبابهای گاز داغ توسط ابرسیاهچالههای مرکز کهکشانها را نمایش میدهد.
تفاوتهای جالبی میان ایلوستریس و جهان راستین وجود دارد که در دست بررسی هستند، از جمله این که چرا در این شبیهسازی، فراوانی ستارگان پیر بیش از اندازه شده است.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
computer simulation - Illustris project - CPU - resolution element - galaxy - clusters of galaxies - dark matter - hydrogen - element - helium - carbon - Big Bang - supermassive black hole - star
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر