دنباله‌داری با گیسوی غول‌پیکر می‌آید

سه هفته پیش، ستاره‌شناس آماتور، رومن کولزا در انتاریوی کانادا کوشید تا دنباله‌دار اتلس (سی/۲۰۱۹ وای۴) را بیابد. او می‌گوید: «آسان نبود، ولی دیشب-وای! این دنباله‌دار واقعا درخشان شده.» وی این عکس را به کمک یک تلسکوپ شکستی ۵ اینچی از این دنباله‌دارِ سبز زمردی گرفت.

روشنی دنباله‌دار اتلس اکنون تقریبا به اندازه‌ی ستاره‌ای با قدر ۸ یا ۹ شده است. این کم‌نورتر از توان دید چشم نامسلح است- ولی در نظر بگیرید که این دنباله‌دار تا همین جا هم صدها برابر درخشان‌تر از چیزی شده که اخترشناسان در زمان یافته شدنش در ۴ ماه پیش به کمک سامانه‌ی ATLAS پیش‌‌بینی کرده بودند. و تازه هنوز فراتر از مدار سیاره‌ی بهرام (مریخ) هم است.

با نزدیک شدن دنباله‌دار اتلس به خورشید در ماه می، این دنباله‌دار می‌تواند واقعا درخشان شود. برآوردها از میزان روشنی‌اش چیزی میان قدر ۱+ و ۱۰- است؛ به بیان دیگر، چیزی میان یک ستاره با قدر ۱ و هلال فزاینده‌ی ماه.

پهنای تصویر کولزا ۱ درجه است. پس با توجه به فاصله‌ی دنباله‌دار از زمین که ۱.۱ یکای اخترشناسی یا AU است، برآورد می‌شود پهنای فیزیکی گیسوی سبز آن حدود ۳۰۰ هزار کیلومتر، یعنی بیش از دو برابر قطر مشتری باشد. این هدف بزرگی‌ست- و با نزدیک شدن به ما بزرگ‌تر هم خواهد شد. ستاره‌شناسان آماتور می‌توانند با بهره از این جدول نجومیِ آزمایشگاه پیش‌رانش جت ناسا دنباله‌دار اتلس را در صورت فلکی خرس بزرگ (دب اکبر) پیدا کنند.

اگر شما هم عکسی از آن گرفته‌اید به این نشانی در تارنمای spaceweather بفرستید.

-------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه نامه:
Roman Kulesza - Ontario - Canada - Comet ATLAS - C/2019 Y4 - comet - refracting telescope - magnitude - star - Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System - ATLAS - Mars - waxing crescent - Moon - 3D - AU - Jupiter - Ursa Major - ephemeris - JPL

منبع: spaceweather

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه