آیا دنبالهدار بوریسف پیش از بیرون رفتن از قلمروی خورشید از هم میپاشد؟
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
بودن در یک محیط تازه سخت است، حتی برای یک دنبالهدار. بر پایهی تازهترین رصدها، دنبالهدارِ میانتارهایِ بوریسف احتمالا با سفر در سامانهی خورشیدی و گذشتن از کنار خورشید دستخوش برونریزیهایی شده است.
این دنبالهدار نخستین بار در اواخر ماه اوت ۲۰۱۹ توجه رصدگران را به خود جلب کرد. اخترشناسان با رصدهای چندباره از این جرم توانستند مسیرش را بسنجند و بر پایهی نامعمول بودنِ این مسیر پی بردند که با جرمی سروکار دارند که تنها میتواند از بیرون از سامانهی خورشیدی آمده و گذرش به محلهی ما افتاده باشد.
در این ماه، اخترشناسانی که این جرم را بررسی میکنند دریافتند که چیزی شگفتانگیز دارد برایش رخ میدهد. به گزارش گروهی از پژوهشگران لهستانی، بوریسف در ماه مارس تاکنون دو بار برافروخته و روشن شده است. آنها در یادداشتی این مشاهدات را توصیف کردند: «این رفتار قویا نشانگر اینست که هستهاش دارد تکه تکه میشود.»
چنین پدیدهای باید در اثر نزدیک شدن دنبالهدار بوریسف به خورشید رخ داده باشد. این احتمالی بوده که دانشمندان از زمان گذشتن آن از کنار خورشید در ماه دسامبر در نظر داشتهاند. بوریسف هم مانند همهی دنبالهدارها تودهای از آوارهای یخی است، بنابراین گذرش از کنار خورشید به برهمکنشهایی با یخهای آن انجامیده.
بوریسف کشفی هیجانانگیز بود زیرا -برخلاف اومواموا، نخستین جرم میانستارهای که دانشمندان دیدند- اخترشناسان آن را با رصد و بررسیهای درازمدت بیش از یک سالهای که روی سفر آن در سامانهی خورشیدی انجام شد شناساییاش کردند.
دقیقا مشاهداتی مانند این نمونههای تازه هستند که دانشمندان امیدوار بودند با رصد بلندمدت امکانپذیر شود.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Comet Borisov - solar system - sun - comet - Poland - sun - 'Oumuamua
منبع: Space.com
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر