"ابر سبز" واقعی است؟
![]() |
ابرهای سبزفام در مسیر بک پیچند |
تودههای انبوه ابر گاهی میتوانند رنگی سبز پیدا کنند، پدیدهای که غالبا با توفان تگرگ همراهست. در بخشهایی از آمریکا، ابرهای سبز میتوانند هشداری برای در راه بودنِ یک پیچند (تورنادو) باشند؛ یک نمونهی ویژه توفان ویرانگر سال ۱۹۸۰ در میشیگان بود که به دلیل همین رنگ .یژهاش به نام "توفان سبز" نامیده شد. ولی آیا این رنگ سبز واقعی است، و چه چیزی آن را پدید میآورد؟
ابرهای سبز تا دیرزمانی یک توهم نوری (خطای دید) پنداشته میشدند. برای سازگار کردن رنگها نمیتوان به حافظه تکیه کرد، نور میتواند به سرعت تغیر کند، و آدمها بیشتر نگران پناه گرفتن میشوند تا عکس گرفتن. در سال ۱۹۹۵، هواشناس فرانک گالاگر بر آن شد تا این موضوع را با رانندگی کردن در مسیر یک توفان در اکلاهما به همراه یک دستگاه طیفسنج نوری (ایپکتروفتومتر) بررسی کند و رنگ دقیق نور را بسنجد. گالاگر از این که دید رنگ ابرهای بالای سرش از خاکستری به "آبی دریایی درخشان" در آمد غافلگیر شد. طیفسنج نوری هم آنچه دیده بود را تایید میکرد، ولی توضیحش دشوارتر بود.
یک نظریه میگفت نور سبز از محیط زیر ابرها بازتابیده، ولی سنجشها نشان میداد که رنگ ابر با رنگ محیط همخوانی ندارد [و بنابراین نمیتوانسته بازتاب آنجا باشد]. یک نظریهی دیگر میگفت آن ابرها به عنوان پسزمینهای از نورِ رنگیِ بعدازظهر رفتار کرده بودند ولی این نظریه هم با مشاهدات همخوانی نداشت.
بهترین نظریه اینست که ابرهای توفانی به مدت کوتاهی رفتار یک فیلتر را پیدا میکنند و با حذف طول موجهای دیگر، تنها رنگ سبز را از خود میگذرانند. شبیهسازیهای رایانهای نشان میدهد که اگر قطرِ ریزقطره و ضخامت ابر در اندازهی ویژهی مناسبی باشند چنین چیزی امکانپذیر میشود.
شگفتی هنوز برجاست- اغلب زمانها تگرگ با ابرهای سبز همراهست ولی تگرگ نمیتواند چنین پدیدهای را بیافریند. پس ابرهای سبز همچنان بخشی از رازشان را برای خود نگه داشتهاند!
-------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
hail - US - green cloud - Michigan - Green Storm - optical illusion - Frank Gallagher - Oklahoma - spectrophotometer - filter- wavelength
منبع: گاردین
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر