دنبالهدار بوریسف از جایی سرد و تاریک آمده بوده
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
دنبالهدار میانستارهایِ بوریسف از جایی سرد به اینجا آمده بود. دو دسته از مشاهدات، همنهش (ترکیب) این دنبالهدار شگفتانگیز را که احتمالا در یک سامانهی ستارهای سرد و تاریک ساخته شده بوده آشکار کردهاند.
بوریسف در ماه سپتامبر، هنگامی که داشت به سوی زمین میآمد دیده شد، آن هم در مسیری که نشان میداد باید از یک ستارهی دیگر آمده باشد. این تنها دومین جرم میانستارهای که اخترشناسان به طور قطع آن را شناسایی کردهاند، و نیز نخستن دنبالهدار میانستارهای تا به امروز بود.
با رسیدن این دنبالهدار به نزدیکترین نقطهی مسیرش به زمین در ماه دسامبر و ژانویه، و گذشتن از جایی درست بیرون مدار بهرام، ستارهشناسان سراسر جهان تلسکوپهایشان را رو به آن تنظیم کردند، به امید این که دربارهی همنهش آن و جایی که از آن آمده بیشتر بدانند.
مارتین کوردنر از مرکز پروازهای فضایی گادرد ناسا در مریلند رهبری گروهی را بر عهده داشت که بوریسف را با آرایهی بزرگ میلیمتری/زیرمیلیمتری آتاکاما (آلما) در شیلی رصد کردند. دنیس بادویتز از دانشگاه آبرن در آلاباما هم به همراه همکارانش به رصد بوریسف با تلسکوپ فضایی هابل پرداختند.
هر دو گروه دادههای خود را برای بررسی همنهش شیمیایی گیسوی بوریسف به کار گرفتند- گیسو ابری از گاز گرداگرد هستهی دنبالهدار است که با گرم شدن دنبالهدار از نور یک ستاره تشکیل میشود. گیسوی بیشتر دنبالهدارها در سامانهی خورشیدی به طور عمده از آبست، ولی به نظر میرسد گیسوی بوریسف به طور عمده از مونوکسید کربن تشکیل شده است.
کوردنر میگوید: «نگاه کردن به دادهها و دیدن همهی این مونوکسید کربنها بسیار تکاندهنده بود. این جرم اساسا مانند یک دنبالهدار معمولی است ولی این شناسههای شیمیایی متفاوت را دارد.» این شناسهها نشان میدهند که بوریسف در یک سامانهی ستارهای ساخته شده که چندان همانند سامانهی خودمان نبوده است.
بادویتز میگوید: «یخ مونوکسید کربن اگر گرما بگیرد به آسانی ناپدید میشود، پس به نظر ما بوریسف در سامانهای به دنیا آمده که سردتر از سامانهی ما بوده. این گونهای آدم برفی از جایی سرد و تاریک است.»
هر چه اجرام میانستارهای بیشتری پیدا کنیم بیشتر میتوانیم دربارهی شرایط در سامانههای ستارهای دوردست آگاهی به دست آوریم.
گزارش این دانشمندان در نشریهی نیچر آسترونومی منتشر شده.
-------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
comet Borisov - stellar system - Earth - Mars - Martin Cordiner - NASA - Goddard Space Flight Center - Maryland - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array - ALMA - Chile - Dennis Bodewits - Auburn University - Alabama - Hubble Space Telescope - coma - solar system - carbon monoxide - Nature Astronomy
منبع: نیوساینتیست
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر