معرفی یک دنباله‌دار دیگر!

هشدار: این ماجرا شاید یک حس آشناپنداری (دژاوو) برایتان پدید بیاورد: دنباله‌دار تازه‌ای یافته شده، و در ماه می از نزدیک مدار سیاره‌ی تیر از کنار خورشید خواهد گذشت. نه! این دنباله‌دار اتلس (سی/۲۰۱۹ وای۴) که دارد در مسیری همانند این دنباله‌دار از هم می‌پاشد نیست. معرفی می‌کنیم: دنباله‌دار سُوان (SWAN، سی/۲۰۲۰ اف۸):
این تصویر با میدان گسترده‌تر
این عکس را یک گروه از ستاره‌شناسان به رهبری ارنستو گویدو به کمک یک تلسکوپ روباتیک ۱ متری در استرالیا از آن گرفتند. گویدو می‌گوید: «این دنباله‌دار از قدر ۸ است و دُم چشمگیری به درازای حدود نیم درجه دارد.»

دنباله‌دار سُوان در روز ۱۱ آوریل توسط رصدخانه‌ی خورشیدی و هورسپهری (سوهو) یافته شد. ستاره‌شناس آماتور، مایکل ماتیاتزو این دنباله‌دار را در عکس‌هایی که فضاپیمای سوهو با دستگاه سوان (SWAN) خود گرفته بود یافت و به سرعت آن را گزارش داد تا دیگران بتوانند رصدها را آغاز کنند.

این واقعیت که این دنباله‌دار با دستگاه سوان شناسایی شده ارزشمند است. SWAN که کوتاه‌شده‌ی "ناهمسانگردی‌های باد خورشیدی" است هیدروژن درون فضای میان‌سیاره‌ای را ردیابی می‌کند. اگر باد خورشیدی به ابری از ترکیب‌های هیدروژن-دار برخورد کند، فوتون‌های فرابنفشی تولید می‌کند که دستگاه سوان می‌تواند از آنها عکس بگیرد.

کارل باتامز از پژوهشگاه نیروی دریایی در واشنگتن دی‌سی می‌گوید: «اگر دستگاه سوان یک دنباله‌دار را ببیند، این باید بدین معنی باشد که دنباله‌دار دارد میزان نسبتا چشمگیری هیدروژن تولید می‌کند- اغلب به شکل آب یخ‌زده (H2O). به احتمالِ بسیار زیاد این دنباله‌دار در حالت "برون‌ریزی" است. یعنی فوران‌های بزرگی در این دنباله‌دارِ کوچک و کم‌نور رخ داده، و ابر بزرگی از مواد گریزگرِ (فرّارِ) هیدروژن-دار آزاد کرده است. دستگاه سوان دارد این آزاد شدنِ ناگهانیِ هیدروژن در بخش درونی سامانه‌ی خورشیدی را ردیابی می‌کند.»

اگر برون‌ریزی ادامه پیدا کند، دنباله‌دار سوان می‌تواند در ماه آینده برای چشم نامسلح دیدارپذیر شود. منحنی‌های نور آغازین نشان می‌دهند که این دنباله‌دار می‌تواند تا قدر ۳ روشن شود- کم‌نور ولی دیدارپذیر برای چشم نامسلح. با این همه، باتامز که فروپاشی دنباله‌دار اتلس را به درستی پیش‌بینی کرده بود، در این باره چندان مطمئن نیست.

او می‌گوید: «من شک دارم که این دنباله‌دار ظاهر چشمگیر کنونی‌اش را حفظ کند، و به احتمال بسیار به زودی کم‌نور و ناپدید خواهد شد. ولی ما تنها دو روز است که آن را دیده‌ایم، پس کسی چه می‌داند.»

مدار این دنباله‌دار هنوز مقدماتی است. دیروز در آسمان نیمکره‌ی جنوبی بود و داشت به سوی شمال می‌آمد. باید در ماه می یک هدفِ به نسبت آسان برای تلسکوپ‌ها در نیمکره‌ی شمالی شود.

-------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه نامه:
déjà vu - comet - sun - Mercury - Comet ATLAS - C/2019 Y4 - Comet SWAN - C/2020 F8 - Ernesto Guido - Australia - magnitud - Solar and Heliospheric Observatory - SOHO - Michael Mattiazzo - SWAN - Solar Wind ANisotropies - hydrogen - interplanetary space - solar wind - UV - photon - water - H2O - Karl Battams - Naval Research Lab - Washington DC - volatile - solar system - naked eye

منبع: spaceweather

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه