مرکز کهکشان در طیفهای رادیویی تا پرتو X
![]() |
مرکز کهکشان راه شیری از چه راههایی پرتو میگسیلد؟
این منطقهی رازآلود که با فاصلهی ۲۶۰۰۰ سال نوری از زمین، در راستای صورت فلکی کمان دیده میشود، هر گونه نوری که بگویید را میگسیلد.
در تصویری که اینجا میبینید پرتوهای ایکس پرانرژیای که رصدخانهی فضایی پرتو ایکسِ چاندرای ناسا دریافت کرده به رنگ سبز و آبی، و دادههای رادیویی کمانرژیِ آرایهی تلسکوپی زمینیِ میرکات در مرکز SARAO به رنگ سرخ نمایانده شدهاند.
درست سمت راست این منطقهی مرکزی رنگارنگ چیزی به نام "کمان ای" وجود دارد، دستهای از چشمههای رادیویی نیرومند که "کمان ای*" (Sag A*)، ابرسیاهچالهی مرکز کهکشانمان هم یکی از آنهاست.
چشمههای رادیویی دیگری هم در تصویر دیده میشود که به خوبی شناخته نشدهاند، از جمله "کمانه" (the Arc) که درست سمت چپ کمان ای دیده میشود و همچنین شمار فراوانی از افروزههای درخشان و نامعمول تکی.
گازهای داغی کمان ای را در بر گرفتهاند، و همچنین رشتهای از افروزههای رادیویی همراستا به نام "کمانه" (the Arc) که درست در سمت چپ مرکز جای دارد.
تک-افروزههای رادیویی نامعمولِ بیشماری هم در جای جای این تصویر به چشم میخورند.
ستارگان بسیاری پیرامون و درونِ کمان ای به گرد آن در چرخشند، و همچنین شمار فروانی سیاهچالهی کوچک و هستههای ستارهای چگال که به نام ستارگان نوترونی و کوتولههای سفید شناخته میشوند.
تلسکوپ ایونت هورایزن که سال گذشته نخستین تصویر از یک سیاهچاله (ابرسیاهچالهی کهکشان ام۸۷) را منتشر کرد اکنون در کارِ تصویربرداری از ابرسیاهچاله یا سیاهچالهی ابرپرجرمِ مرکز کهکشان راه شیری به سر میبرد.
![]() |
نمای گسترده از مرکز کهکشان- اندازهی بزرگتر (۲ مگ) |
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
constellation of the Archer - Sagittarius - X-ray - NASA - Chandra X-Ray Observatory - radio - SARAO - MeerKAT - Sagittarius A - Sag A - Sag A* - Galaxy - supermassive black hole - the Arc - star - black hole - neutron star - white dwarf - Milky Way - Event Horizon Telescope
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر