سرنوشت پایانی خورشید: کوتوله سیاه!
![]() |
همسنجی تصویری میان خورشید (سمت راست) و کوتولهی سفید در سامانهی "آیکی اسب بالدار" |
"کوتولههای سیاه" واپسین گام در زندگی ستارگان خورشیدسانند. خورشید ما که اکنون در گام هیدروژنسوزیِ رشتهی اصلی به سر میبرد، ۴.۵ میلیارد سال دیگر با ورود به گام بعدی در زندگیاش پف کرده و به یک غول سرخ تبدیل خواهد شد. خورشید در گام غول سرخ نه تنها هیدروژن، بلکه هلیوم هم خواهد سوزاند.
ولی با گذشت یک تا دو میلیارد سال دیگر، همهی سوخت همجوشیاش به پایان میرسد. در آن هنگام، هستهاش با رُمبیدن در خود، به یک کوتولهی سفیدِ ساخته شده از کربن و اکسیژن تبدیل شده و لایههای بیرونیِ جَوَش که از آن جدا شده بودهاند هم دورتر میشوند و یک سحابی سیارهنما در فضا میسازند.
کوتولههای سفید تقریبا به اندازهی سیارهی زمین هستند، ولی هزاران برابر پرجرمتر. خورشید ما در گام کوتولهی سفید حدود ۲۰۰ هزار برابر چگالتر از سیارهی ما خواهد شد. این اجرام دیگر همجوشیای ندارند که نور و گرما تولید کند، ولی از آنجایی که در آغاز بسیار داغند - با دمای ۱۰ هزار کلوین یا بیشتر- و چگالی بیاندازه بالایی دارند، از همان گرمایی که در آنها مانده میدرخشند و به آهستگی سرد میشوند.
حدود ۱۰ تریلیون سال (تقریبا ۷۳۰ برابر سن کنونی کیهان که ۱۳.۷ میلیارد سال است) زمان میبرد تا یک کوتولهی سفید به اندازهی کافی سرد شود تا دیگر هیچ پرتوی دیدنی (مریی) نگسیلد؛ در آن هنگام تبدیل به چیزی میشود که اخترشناسان به آن یک "کوتولهی سیاه" میگویند.
پس خورشید ما تا تریلیونها سال دیگر کوتولهی سیاه نخواهد شد- و در حقیقت، هیچ کوتولهی سیاهی اکنون در کیهان وجود ندارد، تنها به این دلیل ساده که هنوز آنقدر از عمر کیهان نگذشته که حتی کهنترین ستارگان هم به این گام برسند.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Sun - main sequence - hydrogen - red giant - helium - nuclear fuel - white dwarf - carbon - oxygen - planetary nebula - Earth - planet - visible light - black dwarf
منبع: Astronomy.com
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر