باران پلاسما روی خورشید

اگر ویدیو اینجا اجرا نشد می‌توانید آن را در تلگرام، توییتر، و یا فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان ببینید

یک زبانه‌ی بزرگ از لبه‌ی جنوب خاوری خورشید بیرون زده- و پلاسمای آن هم دارد تراوش می‌کند. سیلوا شاپلن این ساختار غول‌پیکر را از رصدخانه‌ی شخصی‌اش در ژکس فرانسه فیلمبرداری کرد.

شاپلن می‌گوید: «من آن را به کمک تلسکوپ بازتابی ۱۰۰ میلیمتری‌ام و با بهره از یک فیلتر هیدروژن-آلفا (ویژه‌ی تابش سرخ هیدروژن خورشید) تا ۲ ساعت دنبال کردم. دیدن این همه توده‌ی گازی کوچک در ویدیو که در راستای خطوط میدان مغناطیسی پایین می‌آمدند برایم شگفت‌آور بود. من سرعت برخی از آنها را حدود ۱۶۰ هزار کیلومتر بر ساعت (۱۰۰ هزار مایل بر ساعت) اندازه گرفتم.»

زبانه‌هایی از این دست موضوع پژوهش‌های پیشرفته هستند. درون این ساختارها، میدان مغناطیسی خورشید ابرهایی از هیدروژن به اندازه‌ی یک سیاره را از سطح خورشید بلند می‌کنند. گاهی پلاسمای هیدروژنی از این ابرها به بیرون تراوش می‌کند و گونه‌ای باران داغ و برافروخته پدید می‌آورد.

برخی از این "قطره‌های باران" به گونه‌ی رازآمیزی سریع‌تر از آنچه که نیروهای مغناطیسی محیطی ظاهرا اجازه می‌دهند پایین می‌آیند. نظریه‌ی انتشار یا پخش مغناطیسی (magnetic diffusion) برای زبانه‌های خورشیدی سرعت‌هایی بسیار کمتر از ۱۶۰ هزار کیلومتر بر ساعتی که شاپلن اندازه گرفته را پیش‌بینی می‌کند. این باران حد سرعت را شکسته است!

باز هم هست: چند زبانه‌ی بزرگ در جاهای دیگری از لبه‌ی خورشید دیده می‌شوند. ستاره‌شناسان آماتور! اگر یک تلسکوپ خورشیدی با فیلتر مناسب دارید، اکنون زمان خوبی برای نگاه کردن به خورشید است.
چند زبانه‌ی بزرگ در جاهای دیگری از لبه‌ی خورشید دیده می‌شوند
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
solar prominence - sun - plasma - plasmaSylvain Chapeland - plasma - Gex - France - refractor - H-alpha - hydrogen - magnetic field line - planet - magnetic force - magnetic diffusion - solar telescope

منبع: spaceweather

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه