یک دنباله‌دار دیگر دارد می‌آید!

روز از نو روزی از نو! یک دنباله‌دار دیگر دارد به سوی خورشید می‌آید و شاید با گذشتن از مدار سیاره‌ی تیر در ۳ ژوییه (۱۳ تیر) برای چشم نامسلح دیدارپذیر شود. مایکل ماتیاتزو در روز ۱۰ ژوئن از سوان هیل استرالیا این دنباله‌دار که نئووایز (سی/۲۰۲۰ اف۳) نام دارد را به تصویر کشید.
ماتیاتزو می‌گوید: «برای فرا رفتن از مرزهای رصد دنباله‌دارها ناچار بودم از خانه بیرون بروم تا افقی صاف و پاکیزه پیدا کنم. زمانی که این عکس را گرفتم، دنباله‌دار نئووایز بسیار به خورشید نزدیک بود و تنها ۵ درجه از افق محلی فاصله داشت. بزرگای (قدرِ) دیداری آن نزدیک به ۷.۰+ بود، زیر آستانه‌ی دید چشم نامسلح.»

این شاید اکنون چندان به نظر نیاید، ولی دنباله‌دار نئووایز می‌تواند در هفته‌های پس از پیراهور (حضیض، نزدیک‌ترین نقطه‌ی مدار جرم به خورشید) خود را نشان دهد. پیش‌بینی‌کنندگان می‌گویند دنباله‌دار نئووایز می‌تواند تا اندازه‌ی ستاره‌ای با بزرگای ۲ یا ۳ روشن شود. رصدگران نیمکره‌ی شمالی باید بتوانند در میانه‌های ژوییه (اواخر تیر) آن را به آسانی در آسمان غروب ببینند.

خوانندگانِ این نوشته شاید تا این جا دستخوش یک احساس آشناپنداری (دژاوو) شده باشند. این تقریبا درست همان پیش‌بینی‌ای است که برای دنباله‌دار اتلس در ماه مارس و دنباله‌دار سوان در ماه می شده بود. هر دوی این دنباله‌دارها به سوی خورشید رفتند و ... به جای آن که درخشان شوند مردند. این بلایی‌ست که گرمای سوزان خورشید می‌تواند بر سر یک گوی یخی شکننده بیاورد.

ماتیاتزو که یکی از کارآزموده‌ترین رصدگران آماتورِ دنباله‌ارها در جهانست فکر می‌کند دنباله‌دار نئووایز می‌تواند بهتر از آن دو بشود: «من می‌گویم یک شانس ۷۰ درصدی هست که این دنباله‌دار از پیراهور جان به در ببرد.» وی این گمانه‌زنی را بر پایه‌ی پایدار بودن منحنی نور این دنباله‌دار انجام داده، چیزی که آن را با دنباله‌دارهای اتلس و سوان متفاوت کرده است: «خوشبختانه دنباله‌دار نئووایز می‌تواند گواهی بر زبانزدِ "تا سه نشه بازی نشه" برای رصدگران نیمکره‌ی شمالی باشد.»

به زودی آگاهی کامل خواهیم یافت. این دنباله‌دار در روز ۲۲ ژوئن (۲ تیر) وارد میدان دید تاج نگارِ سی۳ی رصدخانه‌ی فضایی سوهو خواهد شد. این تاج‌نگار می‌تواند درخشش خیره‌کننده‌ی خورشید را بپوشاند تا ستارگان، سیاره‌ها، و دنباله‌دارهای نزدیک خورشید آشکار شوند. برای یک هفته‌ی تمام اخترشناسان خواهند توانست دنباله‌دار نئووایز را به هنگام نزدیک شدن به خورشید درون مدار تیر ببینند. اگر دنباله‌دار از هم بپاشد در تصاویر سوهو دیده خواهد شد.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
comet - sun - naked-eye - Mercury - Michael Mattiazzo - Comet NEOWISE - C/2020 F3 - Swan Hill - Australia - visual magnitude - perihelion - Northern hemisphere - déjà vu - Comet ATLAS - C/2019 Y4 - Comet SWAN - C/2020 F8 - light curve - SOHO - C3 coronagraph - star - planet

منبع: spaceweather

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه