دنبالهدار پاناستارز در کنار دو کهکشان
![]() |
در این چشمانداز تلسکوپی خیرهکننده که ۲۲/۲۳ ماه می گرفته شده دنبالهدار پاناستارز (سی/۲۰۱۷ تی۲) را میبینیم که میدان دید را با کهکشانهای ام۸۱ و ام۸۲ در صورت فلکی خرس بزرگ شریک شده.
فاصلهی آن کهکشانها از زمین حدود ۱۲ میلیون کیلومتر و فاصلهی دنبالهدار تنها حدود ۱۴ دقیقهی نوری.
این دنبالهدار پاناستارز که مهمان تازهواردی از ابر اورت است و در سال ۲۰۱۷ به کمک تلسکوپ پیمایشی پاناستارز یافته شده بود، هنگامی که بیش از یک ساعت نوری از خورشید فاصله داشت، تقریبا در فاصلهی مدار کیوان.
این دنبالهدار در ماه می و پس از رسیدن به نزدیکترین نقطهی مدارش به خورشید در چهارم این ماه، با گیسوی زیبا و دم غباریاش نمایشی خوب برای رصدگران تلسکوپی نیمکرهی شمالی اجرا کرد.
در این تصویر ژرف که از آسمانهای تاریک کالیفرنیا گرفته شده این دنبالهدار را که اکنون راهی بخش بیرونی سامانهی خورشیدی است میبینیم. در این مسیر حتی به نظر میرسد دنبالهدار یک پاد-دُم کوتاه هم در آورده (رو به پایین، سمت چپ).
ولی پاددم چیست؟
پاددُم (anti-tail) بخشی از دُم غباری دنبالهدارست که به نظر میرسد رو به خورشید است و اغلب مانند یک نیزهی تیز دیده میشود.
این پدیدهی کمیاب یک خطای دید ناشی از هندسهی چشمانداز ماست و هنگامی پدید میآید که دنبالهدار نسبتا به خورشید نزدیک باشد و زمین از درون "صفحهی مدار دنبالهدار" بگذرد. در چنین شرایطی، ممکن است غبار دنبالهدار که در صفحهای نازک، مانند بادبزنی کوچک پشت دنبالهدار پنهان شده، از چشم ما از لبه، و به گونهی یک پاددُم دیده شود.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Comet PanSTARRs, C/2017 T2 - galaxy - M81 - M82 - comet - planet - Earth - Big Dipper - Oort Cloud - Sun - Saturn - coma - dust tail - California - anti-tail - Solar System
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر