اگر آسمان را با چشم پرتو X میدیدیم!
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
چه میشد اگر دیدِ پرتو X داشتید؟
اگر میتوانستید پرتوهای ایکس را ببینید، آسمان شب برایتان چشماندازی ناآشنا و شگفتانگیز پیدا میکرد.
فوتونهای پرتو ایکس حدود ۱۰۰۰ برابر پرانرژیتر از فوتونهای نور دیدنی (مریی) هستند و در انفجارهای سهمگین و محیطهای نجومی با دمای بالا پدید میآیند.
در این طول موج، آسمان به جای ستارگان آشنا و پایدار، پر میشد از ستارگان شگرف، کهکشانهای فعال، و پسماندهای داغ ابرنواخترها.
تصویر پرتو ایکسی که اینجا میبینید یک نمایش بیسابقهی پرجزییات از سرتاسر آسمان در طیف پرتو ایکس است که از دادههای تلسکوپ ایروزیتا (eROSITA) به دست آمده. این تلسکوپ که به همراه ماهوارهی اسپکتر-آرجی (Spektr-RG) است، سال گذشته به فضا رفت و اکنون پیرامون نقطهی لاگرانژ ۲ (ال۲) در سامانهی خورشید-زمین میگردد. [این نقطه ۱.۵ میلیون کیلومتر با زمین فاصله دارد و روی پیوند خورشید-زمین، در آن سوی زمین است. ویژگی این مدار اینست که به تلسکوپ اجازه میدهد تا به همراه زمین و همردیف با آن به گرد خورشید بچرخد. گفتنیست تلسکوپ جیمز وب هم وارد همین نقطه خواهد شد، اینجا بخوانید].
![]() |
نقطهی لاگرانژ ۲ (ال۲) با فاصلهی ۱.۵ میلیون کیلومتر از زمین، روی خط پیوند زمین- خورشید و در آن سوی زمین است |
این نخستین پیمایش اروزیتا بود و بیش از یک میلیون چشمهی پرتو ایکس را در بر دارد که برخی از آنها هنوز شناخته نشدهاند و بیشک گزینههایی برای پژوهشهای آینده خواهند بود.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
X-rays - visible light - photon - star - active galaxy - supernova remnant - eROSITA - Spektr-RG - L2 - Sun - Earth - plane - Milky Way galaxy - interstellar bubble - North Polar Spur - Vela - Cygnus Loop - Cas A - binary star - Cyg X-1 - Cyg X-2 - LMC - Coma - Virgo, - Fornax clusters of galaxies.
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
2 دیدگاه شما:
عالی است.
سپاسگزارم از توجهتون
ارسال یک نظر