تصویر هابل از یک "بالش" درخشان

چه چیزی این سحابی سیاره‌نمای شگفت‌انگیز را پدید آورده؟
این سحابی که ان‌جی‌سی ۷۰۲۷ نام دارد یکی از کوچک‌ترین و روشن‌ترین سحابی‌های سیاره‌نما (سیاره‌ای) است که همچنین یکی از نامعمول‌ترین پیکره‌ها را هم در میان این اجرام دارد.
بر پایه‌ی نرخ گسترش آن بخواهیم بگوییم، ان‌جی‌سی ۷۰۲۷ از دید زمین حدود ۶۰۰ سال پیش آغاز به گسترش و پخش شدن در فضا کرده بوده.
این سحابی سیاره‌نما در بیشترِ این زمان داشته پوسته‌هایی را پس می‌زده که در این تصویر به رنگ آبی دیده می‌شوند.
ولی در روزگار نزدیک‌تر، این سحابی به دلایلی ناشناخته آغاز به پس زدن گاز و غبار (رنگ سرخ در تصویر)، آن هم در جهت‌هایی ویژه کرده که باعث شده الگویی تازه با چهار گوشه پدید بیاورد.
به تازگی تلسکوپ فضایی هابل به کمک دوربین میدان‌گسترده‌ی شماره ۳ی خود این پوسته‌ها و الگوها را با جزییاتی خیره‌کننده به تصویر کشیده.
هنوز نمی‌دانیم چه چیزی در مرکز این سحابی است، ولی یک بر پایه‌ی یک انگاشت، در مرکز این سحابی یک ستاره‌ی دوتاییِ نزدیک به هم پنهان شده که یکی از ستارگانش دارد به سوی قرص نامنظمی که به گرد ستاره‌ی دیگر می‌چرخد گاز پس می‌زند.
ان‌جی‌سی ۷۰۲۷ که حدود ۳۰۰۰ سال نوری از زمین دور است، نخستین بار در سال ۱۸۷۸ یافته شده بود. این سحابی را می‌توان با یک تلسکوپ خانگی استاندارد در صورت فلکی ماکیان پیدا کرد.
گفتنی‌ست تاکنون نام‌های بسیاری برای این سحابی پیشنهاد شده که یکی از برترینِ آنها "سحابی بالش" بوده است.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
planetary nebula - NGC 7027 - Earth - Wide Field Camera 3 - Hubble Space Telescope - binary star system - star - constellation of the Swan - Cygnus).

منبع: apod.nasa

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه