دنیاهای دور و نزدیک

این تصویر در دو اندازه‌ی بزرگ‌تر: ۳.۴ مگ و ۱۲.۴ مگ.
یکی از هیجان‌انگیزترین دستاوردها در اخترشناسی نوین آگاهی یافتن از این بود که کیهان پر از دنیاهایی در ورای سامانه‌ی خورشیدی‌ است که به نام فراسیاره (سیاره‌ی فراخورشیدی) شناخته می‌شوند. گواه‌های فزاینده نشانگر اینست که بیشتر ستارگان کیهان دارای سیاره‌هایی پیرامون خود هستند؛ یک چنین سامانه‌ای را می‌توان در این تصویر باشکوه دید.

آنتن‌هایی که اینجا می‌بینید بخشی از ۶۶ آنتنی هستند که آرایه‌ی بزرگ میلیمتری/زیرمیلیمتری آتاکاما (آلما) در فلات چاخناتور شیلی را ساخته‌اند. درست بالای آنتنِ مرکز تصویر دو ستاره‌ی پرنور می‌درخشد؛ آن که از دیگری درخشان‌تر است یک سامانه‌ی سه-ستاره‌ای به نام آلفا قنطورس در فاصله‌ی ۴.۳ سال نوری زمین است. به تازگی فراسیاره‌ای به نام "پروکسیما بی" درون منطقه‌ی زیست‌پذیر پیرامون یکی از این سه ستاره (ستاره‌ی پروکسیما قنطورس) توسط تلسکوپ‌ها و تاسیسات رصدخانه‌ی جنوبی اروپا (اسو) یافته شده. از آنجایی که سامانه‌ی آلفا قنطورس نزدیک‌ترین سامانه‌ی ستاره‌ای به زمین است، پروکسیما-بی را هم می‌توان نزدیک‌ترین فراسیاره به زمین که تاکنون یافته شده نامید.

یک دنیای دیگر را هم می‌توانید در این آسمان خیره‌کننده ببینید- این یکی کمی به خانه‌مان زمین نزدیک‌تر است. بالای چارچوب، دو نقطه‌ی روشن و سرخ‌فام درست بیرون از نوار اصلی کهکشان راه شیری دیده می‌شوند. نقطه‌ی سمت چپ ستاره‌ی کژدم‌دل (قلب عقرب) است، غول سرخ صورت فلکی کژدم. ولی سمت راستی همان دنیایی‌ست که گفتیم: کیوان، سیاره‌ی غول گازی زیبا و حلقه‌دار سامانه‌ی خودمان.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
Solar System - exoplanet - planet - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array - ALMA - Chajnantor plateau - Chile - star - triple star system - Alpha Centauri - Proxima b - habitable zone - Proxima Centauri - ESO - Earth - Milky Way - Antares - red giant - Scorpius - Saturn - gas giant

منبع: ESO

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه