دهها جایگاه آتشفشانی فعال روی ناهید یافته شد
* برای نخستین بار دهها جایگاه آتشفشانی فعال روی سیارهی ناهید شناسایی شده. این کشف شاید بتواند به ماموریتهای آینده به این سیاره کمک کرده و بر آگاهی ما از این که چرا زندگی روی زمین هست و روی ناهید نیست بیفزاید.
![]() |
تصویر فضاپیمای ماژلان از کوه ساپاس، یک آتشفشان بزرگ روی ناهید. تصویر بزرگتر |
آنا گولشر از بنیاد فناوری فدرال سوییس در زوریخ به همراه همکارانش شبیهسازیهایی با وضوح بالا برای چگونگی پیدایش جایگاههای آتشفشانی روی ناهید انجام دادند؛ آنها این شبیهسازیها را بر پایهی شناختی که با بهره از دادههای فضاپیمای اروپایی ونوس اکسپرس دربارهی درون سیاره داشتیم انجام دادند. ماموریت ونوس اکسپرس در سال ۲۰۱۴ پایان بافت. آنها سپس به تصویرهای فروسرخ فضاپیمای ماژلان نگاه کردند تا ببینند با شبیهسازیهایشان سازگاری دارد یا نه. فضاپیمای ماژلان در دههی ۱۹۹۰ به نقشهبرداری از ناهید میپرداخت.
گولشر میگوید: «پیش از این هم کسانی فعال بودن ناهید در آتشفشانی را نشان دادهاند.» یعنی این سیاره آتشفشانهایی دارد که در حدود همین یک میلیون سال گذشته فوران کردهاند. «کار تازهای که ما انجام دادیم نقشهبرداری این مناطق و ربط دادن آنها به این جایگاههای ویژه است.»
شبیهسازیها به پژوهشگران امکان داد بفهمند یک جایگاه آتشفشانی که اکنون فعال است چه ویژگیهایی باید داشته باشد. آنها به طور ویژه به جستجوی یک ترانشه گرداگرد حلقهی بیرونی یک جایگاه و یک برآمدگی روی لبهی این ترانشه پرداختند.
آنها با نگاه کردن به عکسهای ماژلان دریافتند که دستکم ۳۷ جایگاه آتشفشان دارای چنین ویژگیهایی هستند، جیزی که نشان میدهد فعالند. این جایگاههای آتشفشانی با نام "تاج" بسیار بزرگتر از آتشفشانهای زمینند. میانگینِ تاجی که این پژوهشگران نگاه کردند دارای قطر ۳۰۰ کیلومتر بود. آتشفشان مونا لوا در هاوایی که بزرگترین آتشفشان فعال زمین است، تنها ۱۲۰ کیلومتر پهنا دارد.
پژوهشگران همچنین دریافتند که بیشترِ این جایگاهها در کمربندی به گرد سیاره هستند که نامش را "حلقهی آتش" گذاشتند. گولشر امیدوارست برای یادگیری بیشتر دربارهی زمینشناسی ناهید، ماموریتهای آینده به این سیاره بر همین منطقه تمرکز کنند.
سامی میکاییل از دانشگاه سنت اندروز بریتانیا میگوید: «سیارهی ناهید بر پایهی اندازه، شیمی، و جایگاهش در سامانهی خورشیدی مانندترین سیارهای به زمین است که تاکنون دیدهایم. شناخت این که این سیاره امروزه آتشفشانی هست یا نه تکهای مهم در جورچینیست که روشن میکند چرا زمین زیستپذیر است و ناهید برهوتی بیبار، داغ و دوزخین.»
پژوهشنامهی این دانشمندان در نیچر جئوساینس منتشر شده.
-------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
volcanic site - Venus - planet - Earth - Anna Gülcher - Swiss Federal Institute of Technology - Zurich - Switzerland - European Space Agency - Venus Express - infrared - NASA - Magellan missio - trench - corona - Mauna Loa - Hawaii - Ring of Fire - solar system - Sami Mikhail - University of St Andrews - UK - Nature Geoscience
منبع: نیوساینتیست
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر