بینشهایی تازه درباره ریشه آبهای زمین
* دانشمندان دریافتهاند که مواد آلی میانستارهای با گرم شدن میتواند ذخیرهی فراوانی آب پدید بیاورد، چیزی که نشان میدهد مواد آلی میتوانند سرچشمهی آبهای زمین باشند.
یکی از رازهایی که هنوز پاسخ درستی برایش یافته نشده سرچشمهی آبهای زمین است. بر پایهی پژوهشهای فعال، دنبالهدارهای یخی یا شهابسنگهای دربردارندهی سیلیکاتهای آبدار (hydrous) بودند که از بیرون از "مرز برف" آمده و آب را به زمین آوردند؛ مرز برف یا خط برف مرزیست که فراتر از آن، یخ میتواند به دلیل دماهای پایین پدید بیاید مواد گریزا (فرّار) میتوانند چگالیده شوند].
ولی پژوهشهای تازهتر شواهدی برخلاف نظریهی ریشهی دنبالهداری به ما میدهند، گرچه هنوز نمیتوانند جایگزینهای پذیرفتنیای برای سرچشمهی آبهای زمین معرفی کنند. دانشمند سیارهای، آکیرا کوچی از دانشگاه هوکایدو میگوید: «تا به امروز، در مقایسه با یخها و سیلیکاتها توجه بسیار کمی به مواد آلی شده، حتی با وجود فراوانی این مواد درون مرز برف.»
در تازهترین پژوهش، یک گروه از دانشمندان به رهبری آکیرا کوچی نشان دادهاند که گرم کردن مواد آلی میانستارهای با دمای بالا میتواند انبوهی از آب و نفت پدید بیاورد. این نشان میدهد که آب میتواند درون مرز برف پدید بیاید، بدون هیچ کمکی از دنبالهدارها یا شهابسنگهایی که از آن سوی مرز برف آمدهاند.
این پژوهشگران در گام نخست با بهره از واکنشگرهای ناب شیمیایی (chemical reagents)، همسانِ مواد آلی در ابرهای مولکولی میانستارهای را در آزمایشگاه پدید آوردند. آنها برای ساختن این همسان به دادههایی تحلیلی از مواد آلی میانستارهای رجوع کردند که با تاباندن پرتوی فرابنفش بر آمیزهای از آب (H2O)، مونوکسید کربن (CO)، و آمونیاک (NH3) پدید آمده بودند، فرآیندی که همانند فرآیند طبیعیِ است.
آنها سپس با گرم کردن این مواد آلی همسان در شرایط پرفشار در یک سلول سندان الماس، دمای آنها را از ۲۴ درجهی سانتیگراد به ۴۰۰ درجه رساندند. این نمونهی مواد تا ۱۰۰ درجه یکدست بود، ولی در ۲۰۰ درجه، به دو فاز (حالت) بخش شد. در دمای حدود ۳۵۰ درجه، پیدایش ریزقطرههای آب آشکار شد و با افزایش دما، اندازهی این ریزقطرهها هم بزرگتر شد. دما به ۴۰۰ درجه که رسید، افزون بر آب، نفت سیاه هم پدید آمد.
دانشمندان همین آزمایش را با مقدار بیشتری مواد آلی هم انجام دادند که آن هم به آب و نفت سیاه رسید. بررسی آنها روی طیفهای درآشامی (جذبی) نشان داد که جزء اصلیِ این فرآورده آب خالص است. افزون بر این، بررسی شیمیایی روی فرآوردهی نفت هم نشاندهندهی ویژگیهایی همانند ویژگیهای نفت خام معمول در زیر زمین بود.
آکیرا کوچی میگوید: «یافتههای ما نشان میدهند که مواد آلی میانستارهای درون مرز برف توان این را دارند که سرچشمهی آب روی زمین باشند. افزون بر این، شکلگیری نفت غیرزیستی (غیرزنده) که دیدیم نشانگر اینست که نفت در زمینِ باستان سرچشمههایی گستردهتر از آنچه فکر میکردیم داشته است.»
وی میافزاید: «بررسیهای آینده روی مواد آلی در نمونههای خاک و سنگی که کاوشگر هایابوسا۲ی ژاپن اواخر امسال از سیارک ریوگو خواهد آورد باید بر شناخت ما از ریشهی آبهای زمین بیافزاید.»
گزارش این دانشمندان در نشریهی ساینتیفیک ریپورتز منتشر شده است.
-------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
organic matter - water - planet - earth - comet - meteorite - hydrous silicate - snow line - Akira Kouchi - Hokkaido University - Scientific Reports - oil - molecular cloud - chemical reagent - UV - H2O - CO - NH3 - crude oil - abiotic oil - petroleum - asteroid - Ryugu - Japan - Hayabusa2
منبع: نیوساینتیست
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
5 دیدگاه شما:
https://www.newscientist.com/article/dn25723-massive-ocean-discovered-towards-earths-core/
تا این خبر شما رو دیدم یاد این خبر قدیمی افتادم، هتمن شما دیده بودینش؟
متوجه ارتباط این دو مطلب با هم نمی شم سیروس عزیز
شرمنده از اینکه هیچی ننوشتم، منظورم این بود که اب تو کره ما هم سرچشمه اش مشخص نبوده، حالا با این خبر شما، شاید اینطور باشه که این ابهای کشف شده در عمق زمین درست همون ابی که در بیرون زمین در فضای بین ستاره ها درست شده و شما خبرش رو نوشتید، یعنی این اب تو گردو غبار ها تو فضا بوده و بعد شکل گرفتن خورشید ما همون گردو غبارها که بخاطر نیروی جاذبه خورشید تبدیل به کرات دورش شدند و زمین یکیشون شد با خودشون محتوی اب هم بودتد، یا بعبارت دیگه زمین که شکل گرفت از همون اول در اعماق خودش کلی اب داشت، ذرات محتوی اب در سطح زمین هم در همون 4 میلیارد سال پیش بخاطر گرم بودن بیش از حد زمین ابشون رو از دست دادن، حالا سوال اینجاست که این ابهای عمق زمین چگونه باز سر از سطح زمین دراوردند ، و اینجا نمیتونیم نتیجه بگیریم که پس چون اب در فضای بین ستاره ها درست میشه، پس تمام کرات منظومه ما شاملش هستند و فقط بخااطر فاصله کافی ما به خورشید هست که ما اب روان در زمین داریم و باقی کرات منظومه ما همشون حتما اب یخ زده در اعماق شون دارند، البته بغیر از مرکوری و ونوس که حتما اب درون عمق خودشونم رو بخاطر نزدیک بودن به خورشید از دست دادن؟
درود بر شما بلاگ خیلی عالی ای دارید دستتون درد نکنه
درو بر شما و سپاس از نظر لطفتون نسبت به این وبلاگ.
دربارهی آب در سیارهای مثل ناهید و مقایسهاش با زمین، چند تا مطلب دارم که شاید پاسخ برخی پرسشها رو بهتون بده:
۱) چرا ناهید تبدیل به دوزخ شد ولی زمین نشد؟
http://www.1star7sky.com/2013/06/blog-post_2.html
۲)آیا ناهید روزگاری دارای اقیانوس بوده؟
http://www.1star7sky.com/2014/12/blog-post_58.html
۳)آیا ناهید در گذشته زیستپذیر بوده؟
http://www.1star7sky.com/2016/08/blog-post_16.html
این هم شاید مناسب باشه:
چرا زمین اینقدر خشک است؟
http://www.1star7sky.com/2012/07/blog-post_19.html
ارسال یک نظر