آهن در سحابی پروانه

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر
آیا ستارگان هم می‌توانند مانند کرم ابریشم دگردیسی یافته و به پروانه تبدیل شوند؟ نه، ولی برای سحابی پروانه، بی‌شک به نظر می‌رسد چیزی مانند آن رخ داده.
گستردگی بال‌های گشوده‌ی این پروانه بیش از ۳ سال نوریست و یک سحابی سیاره‌نما یا سیاره‌ای است که به نام ان‌جی‌سی ۶۳۰۲ هم شناخته می‌شود.
ستاره‌ی مرکزی این سحابی سیاره‌نما، ستاره‌ای رو به مرگ با دمای سطحی بیش از ۲۰۰ هزار درجه‌ی سلسیوس است که به گونه‌ای استثنایی داغ شده و در طیف‌های فرابنفش و دیدنی (مریی) می‌درخشد، ولی آن را مستقیم نمی‌توان دید زیرا در پس چنبره‌ی چگالی از گرد و غبار که گرداگردش را فراگرفته پنهان شده است.
این نمای نزدیک پروضوح از سحابیِ این ستاره‌ی رو به مرگ، بازپردازشی از تصویر تلسکوپ فضایی هابل است و جزییاتی چشمگیر را در این سحابی سیاره‌نمای پیچیده آشکار کرده، به ویژه نور گسیلیده شده از آهن در این سحابی که به رنگ سرخ نمایانده شده است.
ان‌جی‌سی ۶۳۰۲ حدود ۴۰۰۰ سال نوری از زمین دور است و در صورت فلکی کژدم (عقرب) که از دیدگاه عنکبوت‌شناسی جایگاه مناسبی برایش است دیده می‌شود.
گفتنی‌ست سحابی‌های سیاره‌نما از پس زده شدن جو بیرونی ستارگانی مانند خورشید پدید می‌آیند و معمولا در زمانی حدود ۲۰ هزار سال ناپدید می‌شوند.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
Butterfly Nebula - cluster - nebula - planet - Earth - flower - insect - NGC 6302 - star - planetary nebula - ultraviolet - Hubble Space Telescope - iron - arachnologically - constellation of the Scorpion - Scorpius - Sun

منبع: aped.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه