نزدیکترین نماهای خورشید شمار فراوانی "آتش اردوگاه" را روی آن نشان میدهند
نزدیکترین نماهایی که تاکنون از خورشید گرفته شده شرارههای خورشیدی مینیاتوریای را نزدیک سطح خورشید، در سرتاسر آن آشکار کردهاند. این شرارهها را فضاپیمای مدارگرد خورشیدی (سولار اوربیتر) ثبت کرده.
![]() |
تصویرهای فضاپیمای مدارگرد خورشیدی از "آتشهای اردوگاه" روی خورشید. پیکانهای سفید جای آنها را نشان میدهند. نماهای بزرگتر را به شکل یک پویانمایی با بزرگی ۲.۵ مگ در اینجا ببینید |
این شرارهها که به نام "آتش اردوگاه" (campfire) نامیده شدهاند تا میلیاردها برابر کوچکتر از شرارههای بزرگیاند که از روی زمین هم میتوان رصدشان کرد.
به گمان پژوهشگران، این آتشهای اردوگاه میتوانند مربوط به دگرگونیها در میدان مغناطیسی خورشید باشند. هنوز روشن نیست که اینها همان شرارههای خورشیدی در اندازهی ریز هستند یا چیز دیگریاند و با سازوکاری به کلی متفاوت کار میکنند.
دنیل مولر از سازمان فضایی اروپا میگوید: «اینها به دلیل پرشمار بودنشان میتوانند سهم چشمگیری در گرم شدن تاج خورشیدی داشته باشند.»
ماموریت مدارگرد خورشیدی که یک همکاری میان اسا و ناسا است در ۱۰ فوریهی امسال آغاز شد.
این فضاپیما که شش دستگاه برای تصویربرداری از خورشید و پیرامونش با خود برده است در نزدیکترین نقطهی مسیرش به ۷۷ میلیون کیلومتری خورشید رسید، حدود نصف فاصلهی زمین تا این ستاره.
پژوهشگران این تصویرهای "آتشهای اردوگاه" را به کمک تصویرگر فرابنفش-دور، در روز ۱۵ ژوئن گرفتند، هنگامی که فضاپیما به نخستین پیراهور (حضیض) خود رسیده بود، نزدیکترین نقطهی مدار بیضیاش به خورشید.
مولر میگوید: «تاکنون با یک دوربین به این نزدیکی خورشید نرفته بودیم.»
ولی این نزدیکترین فضاپیما به خورشید نبوده. کاوشگر خورشیدی پارکر ناسا در ماه ژانویه به فاصلهی ۱۸.۷ میلیون کیلومتری خورشید رسید، و در آینده تا فاصلهی حدود ۶ میلیون کیلومتری سطح خورشید هم خواهد رفت. [خواندید: * پارکر برای رسیدن به خورشید راه بیاندازه دشواری در پیش دارد، ولی چرا؟]
هالی گیلبرت از ناسا میگوید: «مدارگرد خورشیدی به راستی حد جاییست کهد وربینها میتوانند از خورشید عکس بگیرند.»
مدارگرد خورشیدی در گام بعدی ماموریتش -که اواخر سال آینده آغاز خواهد شد- تا ۴۲ میلیون کیلومتری سطح خورشید خواهد رفت و سرانجام هم خود را به قطبهای خورشید خواهد رساند. [خواندید: * این فضاپیما چشماندازی را به ما خواهد داد که تاکنون ندیدهایم: قطبهای خورشید]
-------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
solar flare - Solar Orbiter - European Space Agency - ESA - campfire - Earth - sun - magnetic field - solar corona - ESA - Daniel Müller - NASA - extreme ultraviolet imager - perihelion - elliptical orbit - star - Parker Solar Probe - Holly Gilbert - pole
منبع: نیوساینتیست
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر