مارپیچی در سنگتراش

در این تصویرِ تلسکوپ فضایی هابل ناسا ان‌جی‌سی ۷۵۱۳ را می‌بینیم، یک کهکشان مارپیچی میله‌ای که حدود ۶۰ میلیون سال نوری از زمین فاصله دارد و در آسمان نیمکره‌ی جنوبی، در صورت فلکی سنگتراش دیده می‌شود.

این کهکشان دارد با سرعت سرسام‌آورِ ۱۵۶۴ کیلومتر بر ثانیه از ما دور می‌شود. برای سنجیدن این سرعت کافی‌ست بدانید که زمین تنها با سرعت ۳۰ کیلومتر بر ثانیه به گرد خورشید می‌چرخد. اگرچه سرعت ظاهریِ دور شدنِ ان‌جی‌سی ۷۵۱۳ از راه شیری می‌تواند شگفت‌انگیز به نظر بیاید، ولی چندان هم نامعمول نیست.

برخی کهکشان‌ها، مانند راه شیری و زن در زنجیر (آندرومدا) در کشاکش گرانشی با هم درگیرند و سرانجام به هم رسیده، با هم یکی خواهند شد، ولی بیشترِ کهکشان‌های کیهان به نظر می‌رسد دارند از هم دور می‌شوند. این پدیده به دلیل گسترش (انبساط) کیهان است، در حقیقت این کهکشان‌ها نیستند که دارند از هم جدا می‌شوند، این فضای میان آنهاست که دارد کش می‌آید.

[با توجه به شتابدار بودن نرخ گسترش کیهان، سرانجام سرعت دور شدن کهکشان‌ها از هم بیشتر از سرعت نور خواهد شد، و از آنجایی که این خودِ فضا است که دارد گسترش می‌یابد، پس گذشتن سرعتش از مرز سرعت نور هیچ قانونی را زیر پا نخواهد گذاشت. اینجا خواندید: * آیا ممکن است سرعت دور شدن کهکشان‌ها بیش از سرعت نور بشود؟]

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
NASA - ESA - Hubble Space Telescope - NGC 7513 - barred spiral galaxy - Sculptor constellation - Earth - Sun - Milky Way - Andromeda galaxy - expansion of the Universe

منبع: spacetelescope

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه