شاید سرس هم اقیانوسی در دلش باشد
* کشف نمک یوسته (متصل) به مولکولهای آب در سرس، بزرگترین سیارک سامانهی خورشیدی، نشاندهندهی وجود احتمالی یک اقیانوس پنهان زیر سطح دهانهی اوکاتور است.
![]() |
این تصویر رنگ نمایشی (کاذب) از دهانهی اوکاتور، تفاوتها و گوناگونیهای مواد سطح آن را نشان میدهد. اندازهی بزرگتر |
ماریا کریستینا دسانتیس از بنیاد ملی اخترفیزیک ایتالیا میگوید: «من از یافتن نشانههایی برای آب مایع، و از این حقیقت که این جرم [سرس] دارای انبوهی از کانیهای بسیار جالب برای پیدایش زندگی است هیجانزدهام. این آمیزهای خوب از همنهشهای [ترکیبهای] شیمیایی است که به ساخت مولکولهای زیستی کمک میکنند.»
دسانتیس و همکارانش عکسهای پُروضوحی که فضاپیمای داون از سرس گرفته بود را بررسی کردند؛ این فضاپیما تا پیش از پایان یافتن سوختش، از ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ در مداری به گرد این سیارهی کوتوله در گردش بود. داون در گام پایانی ماموریتش تا ۳۵ کیلومتری سطح سرس پایین آمد و به ویژه تمرکزش را بر دهانهی ۲۰ میلیون سالهی اوکاتور گذاشت.
مشاهدات پیشین از تهنشستهای درخشانِ این دهانه نشانگر وجود آب شور در زیر آن بود. ولی به گفتهی دسانتیس، یافته شدن کلرید سدیم هیدراته گواه بسیار نیرومندتری برای وجود یک اقیانوس زیرزمینی بود. این گونه نمکها برای نگهداری و حفظ آب مایع بیاندازه مهمند.
دسانتیس و گروهش توانستند این نمک را با مقایسهی دادهها شناسایی کنند، از جمله مقایسهی عکسها و بررسیهای طیفیِ فضاپیمای داون با بررسی مواد شیمیاییِ همارز روی زمین. دسانتیس میگوید: «در مقایسه با دادههایی که از روی سرس داریم میتوانیم بگوییم بله، آنها [دادههای داون و آزمایش مواد شیمیایی زمین] بسیار همسانند.»
بررسی شکستگیهای برخوردی روی سطح دهانهی اوکاتور در یک پژوهش جداگانه نشان میدهد که این اقیانوس حدود ۴۰ کیلومتر زیر سطح است، هرچند که اندازهی دقیقش را نمیدانیم. دسانتیس که میگوید بسیار بزرگ است. وی میافزاید وجود چنین پیکرهی بزرگی [از آب مایع]، و بالا آمدن آب از زیر سطح و آوردن کانیها با خودش، بیشک بر زمینشناسی سرس تاثیر داشته.
رالف یائومان از دانشگاه آزاد برلین در آلمان میگوید: «[دادههای] کانیشناسی [در سرس] بیمانند است و تاکنون در هیچ یک از دیگر اجرام سامانهی خورشیدی دیده نشده.» یائومان میگوید این یافتهها نشان میدهند که حتی اجرام کوچکی مانند سرس هم میتوانند در دل خود آب داشته باشند.
گزارش این دانشمندان در نشریهی نیچر آسترونومی منتشر شده.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
واژه نامه:
salt - water - molecule - Ceres - solar system - Occator crater - mineral - Maria Cristina De Sanctis - National Institute for Astrophysics - Italy - Dawn spacecraft - dwarf planet - salty water - hydrated sodium chloride - Earth - solar system - Ralf Jaumann - Free University of Berlin - Germany - Nature Astronomy
منبع: نیوساینتیست
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر