لیزری در جنوبگان برای بررسی آلودگی هوا


این نور سبز که دل آسمان زمستانی را شکافته مانند بخشی از یک پدیده‌ی طبیعی خبره‌کننده به نظر می‌رسد ولی در حقیقت این باریکه‌ی نور درخشان و خیره‌کننده لیزری است که در ایستگاه پژوهشی سازمان فضایی اروپا در جنوبگان برای بررسی شرایط جَوی، از جمله تاثیر آلاینده‌ها به آسمان شلیک شده.

افکنش این لیزر بخشی از دستگاه‌های "آشکارسازی و مسافت‌سنجی نوری" (لیدار، LIDAR) در ایستگاه کنکوردیا است و در زمسان‌ها، هر ۵ دقیقه به مدت ۶۰ ثانیه در آنجا گسیلیده می‌‌شود. لیدار مانند رادار کار می‌کند، ولی برای حس کردن به جای امواج رادیویی از نور بازتابیده بهره می‌برد. پژوهشگران این دستگاه را در جایی که به عنوان دورافتاده‌ترین ایستگاه پژوهشی جهان شناخته می‌شود برای بررسی "لایه‌ی مرزی هوا" که از سطح زمین تا حدود ۱ کیلومتر ادامه دارد به کار می‌برند.

این دستگاه لیزر را به درون این بخش هدایت می‌کند و از نورِ پراکنده شده برای سنجش چیزهایی مانند دما، پیدایش ابر و ذرات هواپخش بهره می‌جوید.

گازهای گلخانه‌ای
سیاره‌مان را گرم می‌کنند و از سوی دیگر کلروفلوئوروکربن (ماده‌ی شیمیایی دیرپایی که سرچشمه‌هایی مانند قوطی‌های اسپری‌ دارد) هم به لایه‌ی ازون که محافظ سطح در برابر پرتوهای فرابنفش است آسیب می‌زند. هر دوی این پدیده‌ها که عمدتا دستاورد انسان هستند هم بر لایه‌ی مرزی هوا اثر می‌گذارند و هم در دگرگونی‌های اقلیمی نقش بازی می‌کنند. شرایط جنوبگان بررسی این لایه‌ی مرزی را آسان‌تر می‌کند.
 
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky

واژه‌نامه:
ESA - laser - European Space Agency - Antarctica - Concordia - Light Detection and Ranging - LIDAR - radio wave - atmosphere’s boundary layer - aerosol - greenhouse gas - planet - chlorofluorocarbon - spray can - ozone - UV

منبع: نیوساینتیست
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه