چشم زیبای خدا

یک ستاره چگونه سحابی "چشم خدا" را پدید آورده؟ (این سحابی به نام‌های ان‌جی‌سی ۷۲۹۳ و پیچار یا هلیکس هم شناخته می‌شود).
شکل سحابی‌های سیاره‌نمایی مانند سحابی پیچار برای دانشمندان مهم است زیرا می‌تواند درباره‌ی روند پایانی زندگی ستارگانی مانند خورشید سرنخ‌هایی به آنان بدهد.
رصدهایی که با تلسکوپ فضایی مدارگرد هابل و تلسکوپ ۴ متری بلانکو در شیلی انجام گرفته نشان می‌دهند که سحابی پیچار در حقیقت یک پیچار ساده نیست. بلکه از دو قرص تقریبا عمود درست شده به همراه کمان‌ها، موج‌های شوک، و حتی ساختارهایی که هنوز به خوبی شناخته نشده‌اند. با این حال، تقارن‌های هندسی خیره‌کننده‌ای نیز در آن دیده می‌شود که به راز آن‌ها هم پی برده نشده.
این که چگونه یک تک‌ستاره‌ی خورشیدسان توانسته چنین ساختار زیبا و به همان سان، چنین تقارن پیچیده‌ای را بیافریند همچنان در دست بررسی است.
سحابی چشم خدا با پهنای ۳ سال نوری، نزدیک‌ترین سحابی سیاره‌نما (یا سیاره‌ای) به زمین است. این سحابی که تنها ۷۰۰ سال نوری از ما فاصله دارد در راستای صورت فلکی دلو (آبریز) دیده می‌شود.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky

واژه‌نامه:
Helix Nebula - star - planetary nebula - Sun - Hubble Space Telescope - Blanco Telescope - perpendicular disks - arc - shock - geometric symmetry - Earth - constellation of Aquarius

منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان 

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه