چشماندازی شگفتانگیز از یک کهکشان شگفتانگیز!
![]() | |
تلسکوپ بسیار بزرگ (ویالتی) که در رصدخانهی جنوبی اروپا در شیلی است با بهره از دستگاه میوز (MUSE) خود کهکشان انجیسی ۱۳۶۵ را رصد کرده، یک کهکشان مارپیچی دو-میلهای غولپیکر به پهنای حدود ۲۰۰ هزار سال نوری که با فاصلهی حدود ۵۶ میلیون سال نوری، در خوشهی کهکشانی کوره جای دارد. دادههای ویالتی به ما امکان داده تا این تصویر رنگی زیبا و دیدنی را از این کهکشان به دست آوریم. این کهکشان به دلیل دو ساختار میلهایش که از ستارگان ساخته شدهاند، به نام "کهکشان مارپیچی میلهای بزرگ" هم شناخته میشود [اینجا بخش مرکزی این کهکشان را میبینیم].
دو میلهی انجیسی ۱۳۶۵ پدیدههای کمیابیاند و پنداشته میشود دستاورد آمیزهای از دو اثر باشند: چرخش کهکشان و پویاییِ (دینامیکِ) پیچیدهی ستارگان. بزرگترین میلهی این کهکشان -که بزرگتر از آنست که در این تصویر دیده شود- بازوهای مارپیچی بیرونیاش را به مرکزش پیوند داده. چیزی که اینجا میتوان دید میلهی دومش است که بسیار کوچکتر است و درون میلهی اصلی لانه دارد. به احتمال بسیار این میلهی دوم دارای رفتاری مستقل از میلهی اصلی است و با سرعتی بیش از دیگر بخشهای کهکشان میچرخد.
دستگاه میوز که نامش سرواژهی "کاوشگر طیفی چند-یگانی" است این عکس را در نور فروسرخ و دیدنی (مریی) گرفته و گاز و غبار در بخشهای مرکزی کهکشان را آشکار کرده است.
![]() |
نمای گستردهی کهکشان انجیسی ۱۳۶۵ |
-------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
واژهنامه:
MUSE - ESO - Very Large Telescope - VLT - Chile - NGC 1365 - double-barred spiral galaxy - Fornax galaxy cluster - Great Barred Spiral Galaxy - star - spiral arm - Multi-Unit Spectroscopic Explorer - optical - infrared
منبع: ESO
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر