در لبه یک انفجار

چیزی که در این تصویرِ تلسکوپ فضایی هابل مانند پرده‌ای نازک و روشن دیده می‌شود در حقیقت تنها بخش کوچکی از موج شوکِ پسماندِ ابرنواختر ماکیان در فاصله‌ی حدود ۲۴۰۰ سال نوری زمین است. این پسماندِ ابرنواختر به نام "حلقه‌ی ماکیان" شناخته می‌شود، برگرفته از جایگاه آن در صورت فلکی شمالی ماکیان. این جرم گسترده در این صورت فلکی پهنه‌ای به اندازه‌ی ۳۶ برابر قرص کامل ماه را می‌پوشاند.

ابرنواختری که این پسماند را پدید آورد از مرگ انفجاریِ ستاره‌ای پیر به جرم حدود ۲۰ برابر خورشید در زمانی میان ۱۰ هزار تا ۲۰ هزار سال پیش پدید آمد. از آن روزگار تاکنون این پسماند تا ۶۰ سال نوری از مرکزش رو به بیرون گسترده شده. این موج شوک که لبه‌های بیرونیِ پسماند را ساخته، همچنان با سرعتی نزدیک به ۳۵۰ کیلومتر بر ثانیه در فضا به پیش می‌رود و پسماند را گسترده‌تر می‌کند. برهم‌کنشِ این موادِ پس زده شده و مواد کم‌چگالِ میان‌ستاره‌ای که با موج شوک روبیده می‌شوند چنین ساختار پرده‌مانندی را پدید آورده است.

گفتنی‌ست این پسماندها که به جز حلقه‌ی ماکیان، به نام سحابی پرده هم شناخته می‌شوند اکنون یک سحابی گسیلشی هستند.

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر (۳.۸ مگ)

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky

واژه‌نامه:
NASA - ESA - Hubble Space Telescope - Cygnus - supernova remnant - constellation of Cygnus - Swan - full moon - supernova - Sun - shockwave

منبع: spacetelescope
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه