انفجاری از نورهای صورتی در آسمان نروژ
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
شفقهای قطبی معمولا سبزفامند. ولی دو شب پیش این گونه نبود.
مارکوس واریک که راهنمای تور ردشگری شفقی است واین عکس را از ترمسوی نروژ فرستاده گزارش میدهد: «از هر صورتیای صورتیتر بودند! نمایش آنها شگفتانگیز بود. شفقهای پرتلالوی سبز ، بنفش، و زرد هم بود- ولی ستارهی این نمایش شفق صورتی بود.»
شفق صورتی چیز مهمی است. این رنگ نشان میدهد که ذراتی که از فضا آمدهاند دارند تا جاهایی پایینتر از همیشه در جو زمین نفوذ میکنند. شفقهای سبز زمانی رخ میدهند که الکترونها به اتمهای اکسیژن در فرازای (ارتفاعِ) ۱۰۰ تا۲۰۰ کیلومتری بالای سطح زمین برخورد کردهاند. شفق صورتی هنگامی پدید میآیند که الکترونها پایین تر میآیند و به مولکولهای نیتروژن در فرازای ۱۰۰ کیلومتر به پایین کوبیده میشوند.
دلیل این که الکترونهای فضا به چنین ژرفایی در جو زمین نفوذ کردهاند شکافهایی در میدان مغناطیسی زمین است. بله، شکافهای مغناطیسی. ناسا چندین سال است که به بررسی آنها میپردازد. شکافهای مغناطیسی بیشتر در هفتههای پیرامون هموگانهای فصلی (اعتدالهای فصلی) پدید میآیند، و به نام پدیدهی "راسل-مکفرون" شناخته میشوند. با وزیدن باد خورشیدی به درون این شکافها توفانهای زمینمغناطیسی نیرومند به پا میشود. گفتنیست در این زمان از سال، حتی یک باد خورشیدی کمجان هم گاهی میتواند شفقهایی چشمگیر پدید بیاورد.
دربارهی این پدیده به طور کاملتر بخوانید: * فصل شکافتن سپر مغناطیسی زمین رسیده
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
واژهنامه:
aurora - Markus Varik - Tromsø - Norway - Earth - electron - oxygen -
atom - nitrogen - molecule - magnetic field - magnetic crack - NASA -
equinox - Russell-McPherron - Solar wind - geomagnetic storm
منبع: spaceweather
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر