طیف صدها کهکشان دوردست در یک تصویر
![]() |
زمان در دوردستهای کیهان به نظر میرسد کند پیش میرود.
نوری که دچار "فراخش یا اتساع زمان" شده به بخشِ سرخِ طیف میگراید (پدیدهی سرخگرایی یا انتقال به سرخ)، و همین به اخترشناسان تواناییِ این را میدهد تا با بهره از کُند شدن زمان کیهانی، فاصلههای دراز کیهان را اندازه بگیرند.
در این تصویر، نور کهکشانهای دوردست به رنگهای (طیفهای) تشکیل دهندهاش تجزیه شده، و به اخترشناسان امکان داده تا سرخگرایی کیهانی را برای خطوط طیفیِ شناخته شده اندازه بگیرند
تازگیِ این تصویر در اینست که فاصلهی زمین تا صدها کهکشان را میتوان تنها به کمک یک نما اندازه گرفت، برای نمونه در این تصویر که به کمک طیفنگار نور دیدنی چندجرمی (ویموس، VIMOS) در تلسکوپ بسیار بزرگ (ویالتی) در شیلی به دست آمده.
بررسی پراکندگی (توزیع) اجرام دوردست فضا به دانشمندان بینشی دربارهی چگونگیِ پیدایش، خوشهبندی، و فرگشت ستارگان و کهکشانها در روزگار آغازین کیهان را میدهد.
این طیفها به جز سرخگرایی که سنجشی از زمان است، به اخترشناسان این اجازه را هم میدهند تا وضعیت گازها و ستارگان در هر یک از این کهکشانها را ازیابی کنند.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
واژهنامه:
spectrum - redshift - time-slowing - spectral line - Visible MultiObject Spectrograph - VIMOS - Very Large Telescope - VLT - Chile - star - galaxy
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر