آرایه‌ای بسیار بزرگ در غروب ماه

این تصویر در اندازه‌ی بسیار بزرگ‌تر (۴.۹ مگ)
در این چشم‌انداز الهام‌بخش که به هنگام غروب ماه گرفته شده آنتن‌های بشقابی غول‌پیکر آرایه‌ی بسیار بزرگ کارل جی. جانسکی (وی‌ال‌ای) که در بیابان نیومکزیکو سر برافراشته‌اند را می‌بینیم.

هر ۲۷ آنتن فعال این آرایه با آن که روی پایه‌هایی هستند ولی برای تغییر پیکره‌بندی آرایه می‌توانند در مسیرهای ریلی جابجا شوند. بزرگی هر یک از این آنتن‌ها به اندازه‌ی یک خانه (پهنای ۲۵ متر) است و می‌توانند با هم آرایه‌ای به گستردگی یک شهر (۳۵ کیلومتر) پدید بیاورند.
وی‌ال‌ای یک رصدخانه‌ی رادیویی پرکار و بارور، با دستاوردهایی چشمگیر تا به امروز بوده است، از یافتن آب در سیاره‌ی تیر و تاج‌های رادیویی درخشان پیرامون ستارگان گرفته تا ریزاختروش‌ها در کهکشان خودمان، حلقه‌های اینشتین که در اثر همگرایی گرانشی پیرامون کهکشان‌های دوردست پدید می‌آیند، و همتاهای رادیویی برای انفجارهای پرتو گامای دوردست.
گستردگی آن به اخترشناسان اجازه‌ی بررسی دقیقِ کهکشان‌های رادیویی و فواره‌های فرا-سریع کیهانی، و همچنین نقشه‌برداری از مرکز کهکشان راه شیری را داده.
اکنون ۴۰ سال پس از آغاز به کار وی‌ال‌ای، در بیش از ۱۴۰۰۰ برنامه‌ی رصدی از این رصدخانه بهره گرفته شده و به بیش از ۵۰۰ پایان‌نامه‌ی دکترا هم کمک کرده است.
در روز ۱۰ اکتبر، رصدخانه‌ی ملی رادیواخترشناسی میزبان یک آیین یک روزه‌ی برخط (آنلاین) برای بزرگداشت ۴۰ سالگی وی‌ال‌ای است که دربردارنده‌ی تورهای مجازی و ارایه‌ی سخنرانی‌هایی درباره‌ی تاریخچه، کارکرد، دانش، و آینده‌ی آرایه‌ی بسیار بزرگ است.

------------------------------------------------

تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky

واژه‌نامه:
 antenna - Karl G. Jansky Very Large Array - VLA - New Mexico - railroad - planet - Mercury - corona - star - micro-quasar - Galaxy - Einstein ring - gamma-ray burst - Milky Way - Ph.D. - National Radio Astronomy Observatory

منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه