بهرام و پروین، با زنی در زنجیر بر فراز شیرهای سنگی

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر (۷.۵ مگ)

سه جرم بسیار متفاوت -و بسیار پرآوازه- در این تصویر که ماه گذشته گرفته شده دیده می‌شوند.
بالا، سمت چپ، پروینِ آبی‌فام و درخشان را می‌بینیم که شاید بتوان آن را نامدارترین خوشه‌ی ستاره‌ای در آسمان شب‌های زمین دانست.
پروین یا هفت خواهران (ام۴۵) حدود ۴۵۰ سال نوری از زمین فاصله دارد و به آسانی در فاصله‌ی چند درجه‌ای از شکارچی دیده می‌شود.
بالا، سمت راست، کهکشان پهناور زن در زنجیر (آندرومدا) که شاید پرآوازه‌ترین کهکشان -جدا از کهکشان خودمان در آسمان شب- باشد را می‌بینیم.
این کهکشان که به نام ام۳۱ هم شناخته می‌شود یکی از کم‌شمار اجرام آسمانی‌ست که با چشم نامسلح دیده می‌شود؛ اگرچه نورش میلیون‌ها سال در راه بوده تا به زمین برسد.
در میانه‌ی چارچوب بهرام سرخ و تابناک دیده می‌شود، سیاره‌ای که شاید [این شب‌ها-م] پرآوازه‌ترین سیاره‌ی آسمان شب باشد.
دیشب این سیاره به جایگاه پادیستان (مقابله) رسید، یعنی در جایگاه مخالف خورشید در آسمان -با فاصله‌ی ۱۸۰ درجه- و از همین رو در سرتاسر شب در آسمان می‌درخشید.
بهرام که اکنون نزدیک به بیشترین درخششِ خود در آسمان زمین است را درست پس از غروب آفتاب می‌توانید به آسانی در افق خاوری ببینید.
در پیش‌زمینه‌ی تصویر یک گور باستانی در دره‌ی فریگی (یا فریجی) در کشور ترکیه را می‌بینیم.
این گور که با دو شیر سنگی آراسته شده، بازمانده و نماینده‌ی تمدنی نیرومند [از مردمان هندواروپایی] است که هزاران سال پیش در بالکان و سپس در سرزمینی که امروزه ترکیه نام دارد می‌زیستند.

------------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky

واژه‌نامه:
Pleiades - cluster of stars - M45 - Orion - Andromeda Galaxy - M31 - unaided eye - Mars - planet - opposition - Sun - Phygrian Valley - Turkey - lion

منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه