حباب و هلال در دل ماکیان
این تصویر در اندازهی بزرگتر (۴.۳ مگ)
در این میدان دید تلسکوپی دو سحابی را میبینیم که هر دو در واپسین گام زندگی یک ستاره درست شدهاند: سحابی حباب صابون (پایین، چپ) و سحابی هلال (بالا، راست). این ابرهای گاز و غبار در میدانهای پرستارهی صفحهی کهکشان راه شیری، در راستای صورت فلکی بلندپرواز ماکیان شناورند.
سحابی هلال که به نام انجیسی۶۸۸۸ هم شناخته میشود از پوستهی بیرونی ستارهی بزرگ و درخشان مرکزیاش پدید آمده. این ستاره که یک ستارهی ولف-رایه به نام دبلیوآر ۱۳۶ است، لایهی بیرونی خود را با بادهایی نیرومند به فضا پس زده است.
دبلیوآر ۱۳۶ که همچنین دارد سوخت هستهایش را با نرخی آتشین میسوزاند، در روزهای پایانی زندگی کوتاهی به سر میبرد که سرانجام با یک انفجار ابرنواختری تماشایی به پایان خواهد رسید.
سحابی حباب صابون که در سال ۲۰۱۳ یافته شده، به احتمال بسیار یک سحابی سیارهنما (سیارهای) است و از پوستهی بیرونی یک ستارهی خورشیدسان پدید آمده. سرنوشت این ستارهی کهنسال و نه چندان پرجرم تبدیل شدن به یک کوتولهی سفید است که به آرامی سرد خواهد شد.
هر دوی این سحابیها حدود ۵۰۰۰ سال نوری از زمین فاصله دارند ولی سحابی هلال با پهنای ۲۵ سال نوری، گستردهتر از سحابی حباب صابون است [و به همین دلیل بزرگتر دیده میشود].
-------------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
واژهنامه:
star - plane - Milky Way Galaxy - constellation Cygnus - Soap Bubble - Crescent Nebula - NGC 6888 - Wolf-Rayet - WR 136 - stellar wind - supernova - planetary nebula - white dwarf
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر