"نانوفواره"ها و راز داغی تاج خورشید

این ویدیوی ناسا از پیوند عکس‌هایی که فضاپیمای آیریس در روز ۳ آوریل ۲۰۱۴ گرفته درست شده و نانوشراره‌هایی را در خورشید نشان می‌دهد. این ساختارها شاید دلیل داغی بی‌اندازه‌ی تاج خورشید را به ما بگویند


* ناسا "نانو-فواره‌ها"یی را در خورشید دیده که می‌توانند گره از رازهای داغ آن بگشایند.

دانشمندان شاید به پاسخی برای این راز که چه پدیده‌ای جو بیرونی خورشید، یا همان تاجش را بی‌اندازه داغ کرده و به دماهایی شگفت‌انگیر می‌رساند نزدیک شده باشند.

فضاپیمای طیف‌نگار تصویربرداری منطقه میانجی ناسا (آیریس، IRIS) نخستین تصویرهای آشکار از نانو-فواره‌ها را ثبت کرده، نورهای نازک درخشانی که عمود بر ساختار‌های مغناطیسی در جو خورشید حرکت می کنند. این فواره‌ها به نوبه‌ی خود وجود نانوشراره‌ها را نشان می‌دهند- به باور دانشمندان، نانوشراره‌ها به گرمای تاجی خورشید که به بیش از یک میلیون درجه‌ی فارنهایت می‌رسد دامن می‌زنند.

نانوشراره‌ها کوچکند، ولی سریع جابجا می‌شوند و دیدنشان هم روی خورشیدِ درخشان دشوار است. پژوهشگران این فواره‌های درخشان را روز ۳ آوریل ۲۰۱۴، در زمان یک "رویداد باران تاجی" دیدند. در آن رویداد، پلاسمای خنک‌شده از تاج خورشید بر سطحِ بسیار خنک‌ترش فرو ریخت.

در بیانیه‌ی ناسا گفته شده: «نانوفواره‌ها به عنوان یک "گواه آشکار" و مدرکی که ردخور ندارد برای حضور نانوشراره‌ها شناخته می‌شوند. باور بر اینست که هر نانوفواره با فرآیندی به نام بازپیوند مغناطیسی آغاز میشود، فرآیندی که در آن، میدان‌های مغناطیسی پرپیچ و تاب به گونه‌ای انفجاری دوباره همتراز می‌شوند. یک بازپیوند می‌تواند بازپیوند دیگری را در پی بیاورد، و بدین گونه بهمنی از نانوشراره‌ها در تاج خورشید به راه بیاندازد، فرآیندی که می‌تواند انرژیِ داغ کننده‌ی تاج را بیافریند.»

پژوهش‌های بیشتری برنامه‌ریزی شده تا بفهمیم نانوفواره‌ها و نانوشراره‌ها چند گاه یک بار رخ می‌دهند، و چه میزان انرژی به درون تاج خورشید می‌ریزند.

دو فضاپیما خور شید را از نزدیک نگاه می‌کنند: کاو شگر خور شیدی پارکر ناسا و مدارگرد خور شیدی سازمان فضایی اروپا. امید می‌رود با تصویربرداری از قطب‌های خورشید و نزدیک‌تر شدن به آن -امکانی که این فضاپیماها به پژوهشگران خواند داد- چیزهای بیشتری درباره‌ی فرآیندهایی که به تاج خورشید گرما می‌دهند بیاموزیم.

پژوهشنامه‌ای در این باره روز ۲۱ سپتامبر نشریه‌ی نیچر آسترونومی منتشر شده است.


------------------------------------------------

تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky

واژه‌نامه:
sun - NASA - IRIS - solar corona - Interface Region Imaging Spectrograph - nanojet - nanoflare - coronal rain event - plasma - magnetic reconnection - Parker Solar Probe - European Space Agency - Solar Orbiter - pole - Nature Astronomy

منبع: اسپیس دات کام
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه