یک "فرگ" در ذات الکرسی

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر (۳.۹ مگ)

در این عکس که تلسکوپ فضایی هابل ناسا گرفته نمونه‌ی دیگری از یک رده‌ی تازه و شگفت‌انگیز از پرورشگاه‌های ستاره‌ای را می‌بینیم، پرورشگاه‌هایی که به نام "گویچه‌های گازی تبخیرشونده‌ی شناور آزاد" (فرِگ‌ها، frEGGs) نامیده شده‌اند. جرم درون این تصویر "جی۰۲۵۱۵۷.۵+۶۰۰۶۰۶" نام دارد و در صورت فلکی خداوند اورنگ (ذات‌الکرسی) دیده می‌شود.

هنگامی که یک ستاره‌ی (یا ستاره‌های) تازه و بزرگ آغاز به درخشیدن می‌کند و هنوز درون ابر مولکولی مادری‌اش است، می‌تواند با پرتوهای پرانرژی‌اش هیدروژنِ این ابر را بیوند (یونیده کند) و حبابی بزرگ و داغ از گاز یونیده پدید بیاورد (به نام کره‌ی استرومگرِن).

فرگ‌ها به گونه‌ی شگفت‌انگیزی درون این حباب گاز داغ، و نزدیک ستاره‌ی بزرگ نوزاد جای دارند: گویچه‌های تاریک و فشرده‌ای از گاز و غبار که برخی‌شان خود زادگاه ستارگان کم‌جرمند. در این تصویر فریبنده، مرز میان فرگ سردِ غباری با حباب گاز داغ به شکل لبه‌های روشنِ بنفش/آبی دیده می‌شود.

آگاهی بیشتر درباره‌ی این اجرام شگفت‌انگیز به اخترشناسان کمک می‌کند تا بفهمند چگونه ستارگانی مانند خورشید خودمان زیر نفوذهای بیرونی شکل می‌گیرند. در حقیقت شاید خورشید ما هم در یک فرگ به دنیا آمده باشد!

در تیرماه (ژوییه)، در همین وبلاگ بیننده‌ی یکی دیگر از تصویرهای تلسکوپ هابل از یک فرگ دیگر به نام "جی۰۲۵۰۲۷.۷+۶۰۰۸۴۹" بودید.


--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
galaxy - star - planet - molecular cloud - NASA - ESA - Hubble Space Telescope - Free-floating Evaporating Gaseous Globule - frEGG - J025157.5+600606 - constellation of Cassiopeia - ionise - hydrogen - Strömgren sphere

منبع: spacetelescope

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه