مشتری و نوارهای رنگینش
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
چرا نوارهای ابری رنگارنگ به گرد سیارهی هرمز (مشتری) حلقه زدهاند؟
لایهی بالایی جو مشتری به "منطقههای روشن" و "کمربندهای تاریک"ی بخش شده که گرداگرد این سیارهی غولپیکر تابیده شدهاند.
چیزی که این منطقهها را در سیاره گسترده تندبادهایی افقی با سرعت بیش از ۳۰۰ کیلومتر بر ساعت است، ولی این که چه چیزی خود این بادهای نیرومند را پدید آورده هنوز در دست بررسیست.
این نوارهای منطقهای با گازهایی که از لایههای پایینتر به بالا میآیند پر میشوند و پنداشته میشود دربردارندهی ابرهای به نسبت ماتی از آمونیاک و آب هستند که جلوی نورِ لایههای پایینیِ جو سیاره که تیرهتر هم هستند را گرفتهاند.
در این تصویرِ پُروضوح که فضاپیمای روباتیک جونو در سال ۲۰۱۷ گرفته بود یک منطقهی رنگ روشنِ سیاره را با جزییاتی خوب میبینیم.
جو مشتری به طور عمده از گازهای تَرانَما (شفاف) و بیرنگِ هیدروژن و هلیوم است که به نظر نمیرسد نقشی در رنگهای طلایی و قهوهایِ جو این سیاره داشته باشند.
همنهشهایی (ترکیبهایی) که این رنگها را پدید آورده یکی دیگر از موضوعهای در دست پژوهش است؛ ولی گمان میرود مربوط به میزان اندکی گوگرد و کربن در این جو باشد که از نور آفتاب دگرگون شدهاند.
دادههای جونو به یافتههای بسیاری دربارهی مشتری انجامیده، از جمله این که مولکولهای آب ۲۵ درصد از مولکولهای لایههای بالاترِ جو این سیاره در نزدیکی استوای آن را تشکیل میدهند که درصدی بیشتر از چشمداشتها است.
این یافتهای مهم، نه تنها برای شناخت شرایط کنونی مشتری، بلکه برای شناخت تاریخچهی آب در سرتاسر سامانهی خورشیدی است.
--------------------------------------------
تلگرام، توییتر، و اینستاگرام یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
instagram.com/1star.7sky
واژهنامه:
Jupiter - zone - planet - ammonia - Juno - hydrogen - helium - sulfur - carbon - molecule - equator - Jovian - Solar System
منبع: apod.nasa
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر