آرسیبوی پرافتخار پس از ۵۷ سال برچیده شد
![]() |
سازهی گیرندهی غولپیکر ۸۱۵ تُنی تلسکوپ رصدخانهی آرسیبو در پورتو ریکو ریزش کرد و از بلندی ۱۴۰ متری بر بشقاب بازتابندهی زیر پایش افتاد. این خبر تنها چند هفته پس از آن میآید که بنیاد ملی دانش آمریکا (اناساف) خبرِ از کار انداختنِ این تلسکوپ را به دلیل نگرانیهای ایمنی اعلام کرد.
این سکوی گیرنده که روز ۱ دسامبر، ساعت ۷:۵۵ بامداد به وقت محلی (۱۱:۵۵ بامداد به وقت گرینویچ) به درون بشقاب بازتابندهی ۳۰۰ متری فرو افتاد، به کمک کابلهایی که به سه برج پشتیبان وصل بودند بر فراز بشقاب بازتابنده آویزان بود.
هیچ گزارشی از آسیب دیدن کسی در پی این فروافتادن داده نشده. اناساف هنوز دارد چراییِ افتادن سکو را بررسی میکند، ولی یافتههای آغازین نشان میدهند که نوک بالای آن سه برج پشتیبان شکسته شده بوده. با پایین آمدن گیرنده به سوی بشقاب بازتابنده، کابلها دیگر توانایی نگه داشتن وزن آن را از دست داده بودند.
ماه گذشته، اناساف اعلام کرد رصدخانهی آرسیبو به دلیل نگرانیهای ایمنی برچیده خواهد شد. آرسیبو یکی از بزرگترین رادیوتلسکوپها در جهان بود که به مدت ۵۷ سال فعالیت میکرد.
دیو کلمنتس، اخترفیزیکدان کالج دانشگاهی لندن میگوید: «این یک پایان غمانگیز برای تلسکوپی دیدنی بود.»«این دستگاه شگفتانگیز در همه گونه از چیزها به کار رفته.»
آرسیبو شتابدهندهی بسیاری از یافتههای علمی در زمینهی اخترشناسی رادیویی بوده، از جمله نخستین شواهد استوار برای یک ستارهی نوترونی و فراسیارهها.»
کلمنتس میگوید این ریزش پیامدِ گریزناپذیرِ یک رشته رویداد اندوهبار در آرسیبو بود. این تلسکوپ به هنگام توفان گرمسیری ماه اوت دچار آسیب شد، پیش از آن هم در سال ۲۰۱۷، توفند ماریا آن را در هم کوبیده بود.
پائولو فریری از بنیاد اخترشناسی رادیویی ماکس پلانک در آلمان، که بیش از هشت سال در رصدخانهی آرسیبو کار کرده بود میگوید: «نگرانی اصلی من اکنون برای همهی کسانیست که آنجا کار میکنند.» وی میافزاید این تلسکوپ حتی در واپسین ماهش هم دستگاهی سودمند بود و اکنون گروه بسیار بزرگی از پژوهشگران هستند که آیندهای بسیار نامطمئن دارند.
--------------------------------------------
تلگرام، توییتر، و اینستاگرام یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
instagram.com/1star.7sky
واژهنامه:
platform - Arecibo Observatory - Puerto Rico - reflector dish - US National Science Foundation - NSF - receiver - radio telescope - Dave Clement - Imperial College London - radio astronomy - neutron star - exoplanet - tropical storm - Hurricane Maria - Paulo Freire - Max Planck Institute for Radio Astronomy - Germany
منبع: نیوساینتیست
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر