سیگنال اسرارآمیزی که از نزدیکترین همسایهمان دریافت شده
![]() |
رادیوتلسکوپ پارکز در استرالیا |
به گزارش گاردین، اخترشناسان شکارچی سیگنالهای رادیوییِ تمدنهای بیگانه یک "سیگنال فریبنده" را از سوی پروکسیما قنطورس، نزدیکترین سامانهی ستارهای به خورشید دریافت کردهاند.
چنان چه در گاردین آمده، این پژوهشگران هنوز سرگرم آمادهسازی پژوهشنامهای دربارهی این کشف هستند، و دادهها هنوز همگانی (آشکار) نشده. ولی گفته میشود این سیگنال یک موج باریک از امواج رادیویی با بسامد ۹۸۰ مگاهرتز بوده که در آوریل و می ۲۰۱۹ توسط تلسکوپ پارکز در استرالیا دریافت شده. تلسکوپ پارکز بخشی از پروژهی ۱۰۰ میلیون دلاری Breakthrough Listen برای شکار سیگنالهای رادیویی ازچشمههای فنی (تکنولوژیکی) در ورای سامانهی خورشیدی است. سیگنال ۹۸۰ مگاهرتزی یک بار پدیدار شد و دیگر تکرار نشد. این بسامدِ مهمی است زیرا چنان چه نشریهی ساینتیفیک امریکن نوشته، این باند موجهای رادیویی به طور معمول دربردارندهی سیگنالهای ساختگی انسانها یا از ماهوارهها نیست.
پروژهی Breakthrough Listen همیشه و در همهی زمانها سیگنالهای رادیویی نامعمولی را دریافت میکند- موجهای رادیویی بسیاری هست که میان چشمههای زمینی، بروندهیهای رادیویی طبیعی خورشید و چشمههای طبیعی بیرون از سامانهی خورشیدی جابجا میشوند و به این سو و آن سو میجهند. ولی این سیگنال به نظر میرسید یکراست از سامانهی پروکسیما قنطورس، در فاصلهی ۴.۲ سال نوری زمین آمده. از این هم وسوسهانگیزتر: گزارش شده که این سیگنال هنگامی که داشت دریافت میشد اندکی جابجا شد، به گونهای که انگار این جابجایی در اثر حرکت یک سیاره است. میدانیم که پروکسیما قنطورس دارای یک سیارهی سنگیِ ۱۷ درصد بزرگتر از زمین و یک سیارهی غول گازی است.
گاردین از زبانِ یک منبع ناشناس که گویا به دادههای مربوط این سیگنال دسترسی داده نوشته: «این نخستین نامزد جدی برای "ارتباط بیگانگان" از زمان "سیگنال واو!" تاکنون است» سیگنال واو! یک سیگنال رادیویی پرآوازه بود که در سال ۱۹۷۷ دریافت شد و آن هم به یک سیگنال فنی میمانست. ولی گاردین هشدار داده که این سیگنال "به احتمال یک ریشهی روزمره هم دارد."
![]() |
برداشت هنری از سیارهی پروکسیما-بی که به گرد ستارهی پروکسیما قنطورس در فاصلهی ۴.۲۳ سال نوری زمین میگردد |
از جملهی چنین چشمههای سادهتری میتوان از یک دنبالهدار یا ابر هیدروژن آن نام برد، چیزی که میتواند سیگنال واو! را هم توضیح دهد.
سوفیا شیخ از دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا که رهبری بررسی سیگنال را برای Breakthrough Listen بر عهده داشت هیجانش دربارهی آن را در گفتگو با ساینتیفیک امریکن چنین ابراز کرد: «این هیجانانگیزترین سیگنالیست که در پروژهی Breakthrough Listen یافتهایم، زیرا پیش از این سیگنالی که از این همه فیلترمان بیرون بپرد نداشتیم.» وی افزود که این سیگنال اکنون به نام بیالسی۱ نامیده شده، کوتاه شدهی Breakthrough Listen Candidate 1.
یک چالش طبیعی در جستجوی پیامهای بیگانگان اینست که هیچ کس نمیداند بیگانگان چگونه ممکن است گفتگو کنند، و هیچ کس همهی چشمههای طبیعی برای موجهای رادیویی در کیهان را نمیشناسد. بنابراین هنگامی که سیگنالهایی دریافت میشوند که حتی به گونهای پذیرفتنی فنی به نظر میرسند و با توضیح طبیعی سادهای همراه نیستند، رفتن به سراغ بیگانگان وسوسهانگیز میشود. تاکنون هیچ دادهای از این سیگنال آشکار نشده، و به احتمال بسیار حتی زمانی که آشکار شود هم پاسخ قاطعی نخواهد داشت؛ این همان چیزیست که برای سیگنال واو! هم پیش آمد.
-----------------------------------------
تلگرام، توییتر، و اینستاگرام یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
instagram.com/1star.7sky
واژهنامه:
alien - Proxima Centauri - star system - sun - The Guardian - radio wave - Parkes telescope - Australia - Breakthrough Listen - solar system - frequency - Scientific American - Earth - sun - Proxima Centauri - planet - gas giant - Wow! Signal - technosignature - comet - hydrogen - Penn State University - Sofia Sheikh - Breakthrough Listen Candidate 1 - BLC1
منبع: لایوساینس
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر