پرجزییاتترین تصویر از یک لکه خورشیدی
![]() |
* دانشمندان خیرهکنندهترین و پرجزییاتترین تصویر از یک لکهی خورشیدی را که انسان تاکنون دیده منتشر کردهاند.
به گفتهی توماس ریمله، دستیار مدیر رصدخانهی ملی خورشیدی (اناساو) در بنیاد ملی دانش (اناساف)، این تصویر که روز ۲۸ ژانویه توسط تلسکوپ خورشیدی دنیل کی. اینوی گرفته شده بود، ساختارهایی مغناطیسی به کوچکی ۲۰ کیلومتر را روی سطح خورشید نمایان کرده است. بنیاد ملی دانش سازنده و گردانندهی تلسکوپ است که این تصویر را گرفته و در ۳ دسامبر منتشر کرده. این تلسکوپ خورشیدی بزرگترین تلسکوپ ویژهی رصد خوشید در جهانست.
اگرچه تصویر این لکه تنها بخش کوچکی از سطح خورشید، تنها ۱۶۱۰۰ کیلومتر را در بر میگیرد، ولی آن قدر بزرگ هست که سیارهی زمین را به آسانی در خود جای دهد. با نگاه کردن به این لکه متوجه یک مرکز تیره میشوید که انگار رو به بخشهای درخشان پیرامونش بیرون زده.
این بخش تاریک انباشتی از میدانهای مغناطیسی را نشان میدهد که جلوی گرمای درونِ خورشید را گرفته و مانع از بیرون زدن و رسیدنِ آن به سطح شده. اگرچه این منطقهی تیره خنکتر از بخشهای روشنترِ لکه است، ولی باز هم دمایش به بیش از ۴۱۰۰ درجهی سانتیگراد میرسد.
رگههایی که از منطقهی تاریک به بیرون کشیده شده به گفتهی اناساف، نشانگر تودههایی از گازهای داغ و گازهای خنک است که توسط یک همگرایی میان میدانهای مغناطیسی نیرومند و گازهای داغی که از زیر میجوشند و بالا میآیند تراشیده و شکل داده شدهاند. تلسکوپ خورشیدی اینوی این عکس را پیش از کامل شدن دستگاه خود گرفت. اناساف میگوید این عکس نمونهای از نماهای شگفت انگیزیست که به لطف اپتیک پیشرفتهی این تلسکوپ و آینهی اصلی ۴ متری آن و نیز، از راه رسیدن چرخهی تازهی خورشیدی و افزایش فعالیتش در آینده از خورشید خواهیم دید.
مت مانتین، رییس انجمن دانشگاهها برای پژوهش اخترشناسی و مدیر تلسکوپ خور شیدی اینوی میگوید: «اکنون میتوانیم پیشرفتهترین تلسکوپ خور شیدی جهان را برای ثبت و اشتراکگذاری تصاویری با جزییات باورنکردنی رو به خور شید بگیریم و بر بینشهای علمیمان دربارهی فعالیت خورشید بیفزاییم.»
بر پایهی برنامه، کار ساخت و ساز تلسکوپ خورشیدی اینوی در سال ۲۰۲۱ به پایان خواهد رسید.
--------------------------------------------
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر