آهنگ مواد در خوشه گلوله
اگر ویدیو اینجا اجرا نشد، میتوانید آن را در تلگرام، فیسبوک، توییتر، و یا اینستاگرام یک ستاره در هفت آسمان ببینید
جریان خوشهی گلوله چیست؟
خوشهی غولپیکر گلوله (۱ئی ۰۶۵۷-۵۵۸) تصویر کهکشانهای زمینه را چنان با همگرایی گرانشی دگرگون کرده که دانشمندان آن را نشانهای نیرومند برای یک نظریهی پیشرو دانستهاند: نظریهی وجود مادهی تاریک درون آن.ولی پژوهشهای متفاوتی نشان میدهد که یک نظریهی جایگزین با رواج کمتر (گرانش اصلاح شده) میتواند پویایی و دینامیک این خوشه را بدون مادهی تاریک توجیه کند، و یک سناریوی محتملتر را هم برای آن چه در این خوشه دیده میشود ارایه میدهد.
در حال حاضر این دو انگارهی علمی برای توضیح مشاهدات با هم رقابت میکننند: "مادهای که دیده نمیشود" در برابر "گرانش اصلاح شده".
این دوئل چشمگیر زمانی به پایان میرسد که شواهد انکارناپذیری برای وجود مادهی تاریک به دست آید، چیزی که به نوبهی خود میتواند سادگی نظریهی گرانش اصلاح شده را از بین ببرد.
تصویر زمینهی این ویدیو از پیوند دادههای تلسکوپهای هابل، چاندرا، و ماژلان پدید آمده و در آن، رنگ سرخ نشانگر پرتوهای ایکسِ گسیلیده از گازهای داغست و رنگ آبی هم نشانگر پراکندگی برآورد شدهی مادهی تاریک که از گازها جداست.
در این نمایش همگنسازی فراصوتی (sonification)، نواهای (تُنهای) کوتاه به مادهی تاریک اختصاص داده شده، بسامدهای میان-سطح به نور دیدنی (مریی)، و نواهای بلند هم به پرتوهای ایکس.
بحث و گفتگو بر سر مواد درون خوشهی گلوله به احتمال بسیار با انجام رصدها، شبیهسازیهای رایانهای و پژوهشهای بیشتر ادامه خواهد یافت.
--------------------------------------------
تلگرام، توییتر، و اینستاگرام یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
instagram.com/1star.7sky
واژهنامه:
Bullet Cluster - cluster of galaxies - 1E 0657-558 - gravitational lens - dark matter - modified gravity - Hubble - Chandra - Magellan - X-ray - sonification - tone - frequency - computer simulation
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر