توضیحی برای سیگنال ناشناخته روی رهآ، ماه کیوان
شاید سرانجام گره از یک راز دربارهی رهآ، ماهِ سیارهی کیوان (زحل) گشوده شده باشد.
هنگامی که فضاپیمای کاسینی ناسا پیش از پایان ماموریتش در ۲۰۱۷ از کنار رهآ، دومین ماهِ بزرگ کیوان گذشت یک همنهش (ترکیب) رازگونه را در آن دید. اکنون پی بردهایم که این همنهش میتوانسته هیدرازین باشد، مادهای که اغلب در سوخت موشک به کار میرود.
کاسینی هنگامی از کنار ماههای کیوان میگذشت، به بررسی نور خورشید که از سطح آنها بازمیتابید هم میپرداخت تا ببیند از چه ساخته شدهاند. در رهآ هم مانند بسیاری از ماههای دیگر، چیزی روی سطح بود که بخشی از نور خورشید در طیف فرابنفش را در میآشامید (جذب میکرد).
آماندا هندریکس از بنیاد دانش سیارهای در کالیفرنیا میگوید: «ما متوجه یک شیب در طیف شدیم که نمیدانستیم چیست، ولی حدس زدیم شاید گونهای از یخ آب باشد.»«ما مدتها برای شناخت چیستی آن سردرگم شده بودیم.»
او و همکارانش شیوهی بازتاب نور از روی چندین همنهش را در آزمایشگاه بررسی کردند و دو همنهش را یافتند که به نظر میرسید با آنچه کاسینی روی رهآ دیده بود همخوانی دارند: هیدرازین و کلر. اگرچه هر دوی اینها میتوانستند با مشاهدات کاسینی سازگار باشند، ولی یافتنِ راهی که تولید کلر در رهآ را توضیح دهد کار سختی بود.
ولی از آن سو، هیدرازین میتواند در واکنش میان مواد شیمیاییِ شناخته شده روی این ماه یخی پدید آمده باشد. این ماده همچنین میتواند از جوِ انبوهِ ماه همسایه، تیتان هم بیاید. اگرچه کاسینی از سوخت هیدرازین برای پیشرانهایش بهره میگیرد، ولی این پیشرانها هرگز نزدیک رهآ روشن نشده بودند، نبابراین پژوهشگران اطمینان دارند که این ماده از خود فضاپیما نیامده بوده.
هندریکس میگوید: «این یک توضیح احتمالی برای ویژگی روی رهآ است، ولی ما هنوز برای فهمیدن این که چرا روی ماههای دیگر هم دیده میشود کار داریم. این سرنخی برای گونهای فرآیند است که در کل سامانهی کیوان، و چه بسا در هر جای دیگری رخ میدهد.»
گزارش این دانشمندان در نشریهی ساینس ادونسز منتشر شده است.
--------------------------------------------
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر