سحابی "پیاز مغز"

چه چیزی به این سحابی شگفت‌انگیز انرژی می‌دهد؟
این پوسته‌ی گازیِ رو به گسترش که سی‌تی‌بی-۱ نام دارد، بازمانده‌ی ستاره‌ی بزرگی‌ست که حدود ۱۰ هزار سال پیش در صورت فلکی خداوند اورنگ (ذات‌الکرسی) دستخوش انفجاری ابرنواختری شد.
این ستاره به احتمال بسیار زمانی منفجر شد که عنصرهای نزدیک هسته‌اش که می‌توانستند در فرآیند همجوشی هسته‌ای، یک فشار پایدارکننده در برابر نیروی گرانش پدید بیاورند ته کشیدند.
پسماندی که اکنون از این ابرنواختر به جا مانده همچنان در نور دیدنی (مریی) می‌درخشد؛ این نور از گرمایی‌ست که در برخورد این ابر با گازهای میان‌ستارهایِ پیرامون پدید آمده. گفتنی‌ست این سحابی به دلیل پیکره‌ی مغز-مانندش به نام سحابی "پیاز مغز" یا مدولا هم شناخته می‌شود.
ولی این که چرا سحابی پیاز مغز در طیف پرتو ایکس هم می‌درخشد هنوز یک راز است. یک انگاشت اینست که در این انفجار یک تپ‌اخترِ پرانرژی هم پدید آمده که با بادهای پرسرعتش به سحابی انرژی می‌دهد.
در تایید این انگاشت، به تازگی یک تپ‌اختر هم در طیف رادیویییافته شده که به نظر می‌رسد در اثر انفجار، با سرعت بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر بر ثانیه پرتاب شده. [درباره‌ی این تپ‌اختر اینجا خوانده بودید: * تپ‌اختر پرسرعتی که سرانجام از کهکشان هم بیرون خواهد رفت]
اگرچه بزرگی زاویه‌ایِ سحابی پیاز مغز در آسمان زمین به اندازه‌ی قرص ماه است، ولی به اندازه‌ای کم‌نور است که ثبت این تصویر نیازمندِ ۱۳۰ ساعت نوردهی با دو تلسکوپ کوچک در نیومکزیکوی آمریکا بوده.

-------------------------------------------

تلگرام، توییتر، و اینستاگرام یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
instagram.com/1star.7sky

واژه‌نامه:

 CTB-1 - constellation of Cassiopeia - nuclear fusion - supernova remnant - Medulla Nebula - brain - X-ray - pulsar - radio wave - supernova - full moon - New Mexico - USA

منبع: apod.nasa

برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه