ابر ۱۷۰۰ ساله در ابر کوچک ماژلان

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر
در این تصویرِ تلسکوپ فضایی هابل یک ابر گازیِ رو به گسترش را که یک پَسماندِ ابرنواختر به نام "۱ئی ۰۱۰۲.۲-۷۲۱۹" است می‌بینیم.

این پسماند از انفجاری ابرنواختری به جا مانده که ۱۷۰۰ سال پیش، (هنگامه‌ی شکوفایی شاهنشاهی ساسانی) در ابر ماژلانی کوچک رخ داده بود، ماهواره‌ی کوتوله‌ی کهکشان راه شیری که ۲۰۰ هزار سال نوری از زمین فاصله دارد.

مردمانی که در آن روزگار در نیمکره‌ی جنوبی زندگی می‌کردند باید توانسته باشند نور این انفجار را ببینند، گرچه هیچ پیشینه‌ی شناخته شده‌ای برای این رویداد از آنان به دست ما نرسیده.

از آنجا که گره‌های گازی در این پسماند دارند با سرعت‌های گوناگون در جهت‌های گوناگون از مرکزِ آن (نقطه‌ی انفجار) دور می‌شوند، آنهایی که رو به زمین می‌آیند به رنگ آبی و آنها که دارند از زمین دور می‌شوند به رنگ سرخ نمایانده شده‌اند.

این تصویر همچنین نشان می‌دهد که میانگینِ سرعتِ جابجایی این گره‌ها به ۳.۲ میلیون کیلومتر بر ساعت می‌رسد. با چنین سرعتی، می‌توان تنها در ۱۵ دقیقه از زمین به کره‌ی ماه رفت و برگشت!

-------------------------------------------

تلگرام، توییتر، و اینستاگرام یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
instagram.com/1star.7sky

واژه‌نامه:

Hubble Space Telescope - 1E 0102.2-7219 - star - Small Magellanic Cloud - galaxy - Milky Way - supernova remnant - supernova - Earth - Moon -


منبع: esahubble و اسپیس دات کام

برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه