خوشهای پیر با ستارگانی آواره
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
اگر خورشید ما یکی از اعضای این خوشهی ستارهای بود، آسمان شبانگاه زمین همچون یک جعبهی جواهر از ستارگان تابناک میدرخشید. این خوشه با نام ام۵۳، و نیز با عنوانِ ردهبندیِ انجیسی ۵۰۲۴ شناخته میشود یکی از ۲۵۰ خوشهی کروی موجود در کهکشان راه شیریست.
بیشتر ستارگان ام۵۳ پیرتر و سرختر از خورشید ما هستند، ولی شماری از ستارگان اسرارآمیز هم در آن هستند که به نظر آبیتر و جوانتر می آیند. این گونه ستارگان جوان میتوانند نظریهای که بر پایهی آن، همهی ستارگان درون ام۵۳ تقریبا همزمان به دنیا آمدهاند را با تناقض روبرو سازد.
این ستارگانِ نامعمول به نام آوارههای آبی (ولگردهای آبی، سرکشهای آبی) شناخته میشوند و به گونهی نامعمولی در ام۵۳ رایجند. (دربارهی آوارههای آبی این نوشته را بخوانید.)
اکنون پس از نشستهای بسیار، دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که آوارههای آبی ستارگانی هستند که با گرفتن ممواد تازه از یک ستارهی همدم - در یک سامانهی دوتایی- دوباره جوان شدهاند.
اخترشناسان با بررسی تصویرهای خوشههای کروی مانند همین تصویر که توسط تلسکوپ فضایی هابل گرفته شده، از فراوانی ستارگانی مانند آوارههای آبی کمک گرفتند تا سن آن خوشهی کروی و در نتیجه حد سن کیهان را تعیین نمایند.
ام۵۳ در محدودهی صورت فلکی گیسوان برنیکه (گیسو) جای دارد و با کمک یک دوربین دوچشمی هم دیده میشود. این خوشه بیش از ۲۵۰ هزار ستاره دارد و یکی از دورترین خوشههای کروی از مرکز کهکشان ماست.
--------------------------------------------
تلگرام، توییتر، و اینستاگرام یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
instagram.com/1star.7sky
واژهنامه:
M53 - NGC 5024 - globular cluster -
Galaxy - Sun - blue straggler - binary star - companion - Hubble Space
Telescope - binocular - constellation of Bernice's Hair - Coma
Berenices.
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر