ابرهای رنگین شب‌تاب در آسمان مریخ

شاید این تصویر همانند کارت پستالی از آریزونا باشد ولی در واقع چیزی شگفت‌انگیزتر است: سیاره‌ی بهرام (مریخ) از چشم خودروی کنجکاوی ناسا.

این چشم‌انداز از پیوند ۲۱ نمای جداگانه درست شده که خودروی کنجکاوی برای بررسی گونه‌ی شگفت‌انگیزی ابرِ تنُک بر فراز خانه‌اش در دهانه‌ی گیل گرفته بود. دو سالِ زمینی پیش از این، دانشمندان پی برده بودند که این گونه از ابرها زودتر از آنچه انتظار می‌رفت در بهرام پدید می‌آید. از همین رو در سالِ مرخیِ کنونی، کنجکاوی چشم به راه پدیدار شدنِ نخستین ابرها شده بود و خوشبختانه ناامید نشد زیرا این ابرهای تنک و پر از یخ براستی در اواخر ژانویه آغاز به پدیدار شدن کردند و خودرو هم مستند کردنِ آنها  و این که چگونه نور خورشید را می‌پراکنند و گاهی نمایش‌هایی رنگین پدید می‌آورند را آ؛از کرد.

مارک لمون، دانشمند علوم جوی در بنیاد دانش فضایی در کلرادو می‌گوید: «من همیشه فریفته‌ی رنگ‌هایی که خود را نشان می‌دهند می‌شوم: سرخ و سبز و آبی و بنفش. دیدنِ این که چیزی در بهرام با رنگ‌های فراوان می‌درخشد واقعا جالب است.»

به گفته‌ی ناسا، شگفتی اینجاست که این ابرها در جو بهرام در فرازایی بالاتر از ابرهایی که دانشمندان معمولا در این سیاره می‌بینند پدید می‌آیند. به طور معمول اگر ابری از بالای سر کنجکاوی بگذرد، ساختارش پر از یخ آب است و در فرازای حدود ۶۰ کیلیومتری سطح شناور است.

ابرهای درون این عکس کنجکاویِ بالاترند، هر چند که دانشمندان ناسا فرازای دقیقشان را اندازه نگرفته‌اند. به گفته‌ی این سازمان، این تفاوت فرازا شاید بتواند نشان‌دهنده‌ی تفاوت همنهش آنها باشد، ابرهایی از یخ دی‌اکسید کربن (یخ خشک)، هر چند که دانشمندان هنوز به این توضیح اطمیان ندارند.

این ابرها بیشترین جلوه را درست پس از غروب دارند، زمانی که واپسین پرتوها بلورهای یخ را به درخشش می‌اندازند و از همین روست که دانشمندان به آنها ابرهای شب‌تاب می‌گویند. (کنجکاوی می‌تواند این ابرهای شب‌تاب هم با دوربین سیاه و سفید ناوبری‌اش (ناوکم) ببیند و هم با دوربین رنگی روی بازویش (مستکمِ).)

لمون می‌گوید برخی از این ابرها هنگامی که ذرات سازنده‌شان تقریبا هم‌اندازه باشد کمی رنگین‌کمانی هم می‌شوند. این هم‌اندازه بودن بلورها به طور معمول زمانی رخ می‌دهد ابرها تازه تشکیل شده و با یک سرعت رشد کرده‌اند.

ابرهای رنگین‌تاب یا رنگین‌کمانی در آسمان سیاره‌ی بهرام. این سراسرنما از از پیوند ۵ نمایی درست شده که خودروی کنجکاوی در روز ۵ مارس،  با دوربین روی بازوی خود (مستکم) گرفته بود

-------------------------------------------

تلگرام، توییتر، اینستاگرام و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

Arizona - planet - Mar - NASA - Curiosity rover - Gale Crater - Earth - Mark Lemmon - Space Science Institute - Colorado - carbon dioxide - dry ice - noctilucent cloud - navigation - Mast Camera - iridescent

منبع: اسپیس دات کام
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه