نقش و نگار مغناطیسی در مرکز کهکشان

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر (۶.۲ مگ)
این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر

در تصویر سراسرنمای تازه‌ای که رصدخانه‌ی پرتو ایکس چاندرای ناسا از مرکز کهکشان راه شیری گرفته، نمایش کهکشانی زیبایی از رشته‌های در هم تنیده‌ی گاز فراداغ و میدان‌های مغناطیسی را می‌بینیم.

این تصویر تازه‌ی هسته‌ی راه شیری بر پایه‌ی رصدهای پیشینِ چاندرا و رصدخانه‌های دیگر پدید آمده است. رصدهای تازه نسبت به رصدهای گذشته بخش‌های گسترده‌تری از کهکشان تا بالا و پایینِ صفحه‌ی آن را در بر می‌گیرند؛ صفحه‌ی کهکشان همان قرصی‌ست که ستارگان در آن جای دارند.

در این سراسرنما می‌توانید مناطقی با نگ‌های نارنجی، سبز، آبی و بنفش را ببینید که نمایانگر انرژی‌های گوناگونی از پرتوی ایکس هستند. داده‌های رادیویی از رادیوتلسکوپ میرکت در آفریقای جنوبی هم به رنگ‌های خاکستری و لیلنج (یاسی) دیده می‌شوند.

در نگارشِ برچسب‌دارِ این تصویر که از گروه چاندرا به دست آمده، می‌توانید ویژگی‌ها و ساختارهای چشمگیر گوناگونِ مرکز کهکشان را ببینید، از جمله "کمان ای*ابرسیاهچاله یا سیاهچاله‌ی کلان‌جرمی که در قلب کهکشانمان لانه دارد.

پژوهشگران در پژوهشنامه‌ای که در شماره‌ی ۲۷ آوریلِ ماهنامه‌ی انجمن سلطنتی اخترشناسی منتشر شده احتمال داده‌اند که این رشته‌های گازی داغ با نوارهای نازکی از میدان های مغناطیسی به هم "گره" خرده باشند.

پژوهشگر اصلی، دنیل وانگ، استاد بخش اخترشناسی دانشگاه ماساچوست در امهرست می‌گوید: «کهکشان مانند یک بوم‌سازگان (اکوسیستم) است. ما می‌دانیم که مرکزهای کهکشان‌ها جاهایی هستند که کُنش در آن رخ می‌دهد و نقش بسزایی در فرگشت آنها بازی می‌کنند.»

به گفته‌ی وانگ، بررسی مرکز کهکشان خودمان کار دشواری است زیرا این مرکز پشت گاز و غبار پنهان شده. ولی این پژوهشگران با بهره‌گیری از چاندرا که رصدهایش را به جای نور دیدنی (مریی)، در طیف پرتو ایکس انجام می‌دهد توانستند گاز و غبار را به اصطلاح "بشکافند".

چگونگی رخ دادن بازپیوند مغناطیسی که در اثر برخورد دو خط میدان مغناطیسی که جهت مخالف هم دارند

همچنین به گفته‌ی دانشمندان، این تصویر روشن‌ترین نما را از جفت حباب‌های پرتو ایکس-افشانی که از مرکز کهکشان بیرون زده به ما می‌دهد. این پژوهش همچنین یک رگه‌ی به ویژه جالب به نام جی۰.۱۷-۰.۴۱ را هم آشکار کرده. وانگ می‌گوید: «این رگه نمایانگر پدیده‌ای نوین است.»

وانگ فکر می‌کند این رگه می‌تواند نشانه‌ای از بازپیوند میدان مغناطیسی باشد، پدیده‌ای که هنگامِ رانده شدنِ میدان‌های مغناطیسی مخالف به سوی هم و آزاد شدنِ انرژی بی‌اندازه بالا رخ می‌دهد. وی می‌گوید: «این یک فرآیند خشونت‌بار است.» و می‌افزاید یافته شدنِ این رگه «تنها نوک کوه یخِ بازپیوند است.»


-------------------------------------------

تلگرام، توییتر، اینستاگرام و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

 Milky Way galaxy - magnetic field - NASA - Chandra X-ray Observatory - star - X-ray - radio - MeerKAT - South Africa - galactic center - Sagittarius A* - supermassive black hole - Monthly Notices of the Royal Astronomical Society - ecosystem - Daniel Wang - University of Massachusetts Amherst -  G0.17-0.41 - reconnection

منبع: اسپیس دات کام
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه