خودروی ژورونگ بر خاک سرخ
![]() |
سمت چپ: خودرو- سمت راست: شیبراههی سکوی فرود |
نخستین تصویرها از خودروی مریخنورد ژورونگ چین نشان میدهد که فرودی پیروزمندانه بر سطح سیارهی سرخ داشته است. این عکسها که دو روز پیش منتشر شدند سکوی فرود و شیبراههی خروجی خودرو و همچنین پنلهای خورشیدی و آنتن آن را نشان میدهند. خودرو اکنون سرگرم آمادهسازیهای پایانی پیش از جدایی از سکوی فرود و آغاز ماموریتش است.
ژورونگ نخستین مریخنورد چین است و تا پیش از فرودش بر خاک بهرام در ۱۴ می، از ماه فوریه به همراه فضاپیمای تیانون-۱ در مداری به گرد این سیاره میچرخید. با این فرود پیروزمندانه، چین پس از آمریکا و شوروی سومین کشوری میشود که خودرویی بر سطح بهرام مینشاند.
تیانون-۱ نخستین ماموریت پیروزمندِ میانسیارهای چین و نخستین تلاتش این کشور به تنهایی است. در گذشته یک همکاریِ میانسیارهای با روسیه انجام داد که فضاپیمایش به دلیل خرابی موشک در سال ۲۰۱۱، نتوانست از مدار زمین فراتر برود [فضاپیمای فوبوس-گرانت].
در این چند ماه گذشته، تیانون-۱ سرگرم عکسبرداری از جایگاه فرود ژورونگ در "دشت یوتوپیا" بود تا از ایمن بودن شرایط مطمئن شود. این دشت همان حوضهی برخوردی غولپیکریست که سطحنشین وایکینگ ۲ی ناسا در ۱۹۷۶ بر آن فرود آمده بود. تیانون-۱ اکنون وارد مدار تازهای شده و برای فرستادن عکسها، پیوند مخابراتی پایداری با خودرو برقرار کرده است.
خود خودرو هنوز درون سطحنشینی است که از آن به هنگام پایین آمدن بر سطح سیاره محافظت میکرده- با کاهش سرعت به کمک یک سپر گرمایی، چند چتر نجات و مجموعهای از پیشرانهای کوچک. این سطحنشین اکنون یک شیبراهه (ramp) باز کرده و ژورونگ به زودی از روی آن بیرون خواهد آمد. تصویرها نشان میدهند که زمینهی پیشِ رو هموار و پاکیزه است.
بلندی ژورونگ به حدود ۱.۸ متر و وزن آن به ۲۴۰ کیلوگرم میرسد و بنابراین کمی بزرگتر از خودرهای اکنون از کار افتادهی ناسا، اسپیریت و آپورچونیتی، ولی بسیار کوچکتر از خودروهای کنجکاوی و پرسهویرنس (که اوایل همین امسال بر سطح بهرام فرود آمد) است. این خودرو نیرویش را از پنلهای خورشیدی میگیرد که انتظار میرود به کمک آنها تا ۹۰ روز مریخی کار کند.
ژورونگ برای بررسی ساختار زمینشناختی بهرام، همنهش سطح و لایههای سنگی و یخی زیرین آن، میدان مغناطیسی آن و نیز آب و هوایش طراحی شده است. برای انجام این پژوهشها، این خودرو مجهز به چند دوربین، رادار نفوذگر در سطح، یک ردیاب میدان مغناطیسی، یک ایستگاه هواشناسی و یک دستگاه برای سنجش همنهش شیمیاییِ سنگ و خاک است. مدارگرد تیانون-۱ هم دارای مجموعه دستگاههای ویژهی خود برای بررسی بهرام از مدار و همچنین بازپخش (رلهی) دادهها از خودرو به زمین است.
تیانون-۱ و ژورونگ همچنین به عنوان یک نمایش فناوری در نظر گرفته شدهاند و زمینه را برای ماموریت دیگری در سالهای ۲۰۳۰ که برای بازگرداندن نمونهها از بهرام برنامهریزی شده فراهم میکنند.
-----------------------------------------
تلگرام، توییتر، و اینستاگرام یک ستاره در هفت آسمان:
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
واژهنامه:
China - Zhurong - Mars - rover - Red Planet - ramp - solar panel - antenna - planet - Tianwen-1 - US - Soviet Union - Russia - Earth - Utopia Planitia - impact basin - NASA - Viking 2 - lander - heat shield - parachute - thruster - Spirit - Opportunity - Curiosity - Perseverance - magnetic field - radar
منبع: نیوساینتیست
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر