پرتوی مخالف خورشید در آسمان شب

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر
آیا شب‌هنگام، تاریک‌ترین بخش آسمان جایی‌ست که در سمت مخالف خورشید است (فاصله‌ی ۱۸۰ درجه از آن)؟
نه. در حقیقت، یک تابش کم‌سو و به ندرت شناسایی‌پذیر به نام "پادفروغ" (گگنشاین، gegenschein، واژه‌ی آلمانی به معنای "پاد-تابش") وجود دارد که آن را می‌توان در یک آسمان بی‌اندازه تاریک، در فاصله‌ی ۱۸۰ درجه‌ایِ خورشید دید.
پادفروغ دستاوردِ پس-پراکنشِ نور خودِ خورشید توسط ذرات کوچک غبارِ میان‌سیاره‌ای است. این ذرات غبار با اندازه‌های میلیمتری، خرده‌های به جا مانده از سیارک‌ها هستند و در صفحه‌ی دایره‌البروجیِ سیاره‌های سامانه‌ی خورشیدی در گردشند.

این تصویر در ماه مارس گذشته گرفته شده و یکی از چشمگیرترین عکس‌هایی‌ست که تاکنون از پدیده‌ی پادفروغ ثبت شده است.
تصویر با نوردهی درازمدت و از آسمانی بی‌اندازه تاریک بر فراز رصدخانه‌ی تیده در جزایر قناریاسپانیا گرفته شده و تابش گگنشاین را در میان پرتوی کشیده‌ی برجگاهی (منطقه‌البروجی) نشان می‌دهد.
از جمله اجرام شایان توجه در پس‌زمینه‌ی آسمان می‌توان از تیر یک شهاب درخشان در سمت چپ، ستارگان هفت برادران در صورت فلکی خرس بزرگ (بالا، سمت راست) و ستاره‌ی قطبی (نزدیک لبه‌ی سمت راست) نام برد.
راستای تیر شهاب تقربا درست رو به آتشفشان تیده، بلندترین کوه اسانیا است و رصدخانه‌ی خورشیدی پیرامید هم در سمت راست دیده می‌شود.
تفاوت نور پادفروغ با نور برجگاهی (نور منطقه‌البروجی) در آنست که نسبت به نور برجگاهی، از خورشید دورتر است و در آن، نور خورشید با زاویه‌ی بیشتری از روی ذرات باز می‌تابد [از همین رو نسبت به نور برجگاهی بازتاب نور بهتری دارد و درخشان‌تر دیده می‌شود -م].
به هنگام روز هم پدیده‌ای همانند پادفروغ رخ می‌دهد که به نام شکوه (glory) شناخته می‌شود. این پدیده که می‌توان آن را از درون هواپیما دید، هنگامی رخ می‌دهد که هوا یا ابرهایی که در جهت مخالف خورشیدند نور خورشید را بازبتابانند.
پدیده‌ی "شکوه" یا هاله‌ی نور، همتای روزانه‌ی پادفروغ. درباره‌ای این تصویر اینجا بخوانید: * شکوه یک هواپیما در آسمان

-------------------------------------------
تلگرام، توییتر، اینستاگرام و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
instagram.com/1star.7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

Sun - gegenschein - German - asteroid - ecliptic plane - planet - Teide Observatory - Spain - Canary Islands - zodiacal light - meteor - Big Dipper - Polaris - Mount Teide - Pyramid solar laboratory - glory - reflect

منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه