دنباله‌دار هیولایی به این سو می‌آید

اخترشناسان دنباله‌داری را یافته‌اند آن چنان بزرگ که می‌تواند در حقیقت یک ریزسیاره باشد. نام آن "۲۰۱۴ یواِن۲۷۱" است. ستاره‌شناسان پدرو برناردینلی و گری برنشتاین آن را در بایگانی تصویرهای "پیمایش انرژی تاریک" شناسایی کرده‌اند. به نظر می‌رسد پهنای این دنباله‌دار به حدود ۱۰۰ کیلومتر می‌رسد، ۲ یا ۳ برابر بزرگ‌تر از دنباله‌دارِ رکوردشکنِ هیل-باپ در دهه‌ی ۱۹۹۰ [زیباترین دنباله‌دار روزگار نوین-م].

و اکنون خبر بد: اگرچه ۲۰۱۴ یوان۲۷۱ دارد به سوی خورشید می‌آید، ولی احتمالا هرگز نخواهیم توانست آن را با چشم نامسلح ببینیم. این دنباله‌دار در نزدیک‌ترین نقطه‌ی مدارش به خورشید که سال ۲۰۳۱ به آن خواهد رسید تنها بییرون از مدار سیاره‌ی کیوان خواهد بود، بسیار دورتر از آن که با چشم دیده شود. برخی از اخترشناسان بیشینه‌ی روشنایی نزدیک به ۱۷+ را برای آن برآورد کرده‌اند، تقریبا به اندازه‌ی روشنی شارون، ماه پلوتو.

ولی با همه‌ی اینها باز هم این دنباله‌دار یک یافته‌ی شگفت‌انگیز است. ۲۰۱۴ یوان۲۷۱ دارای مدار بی‌اندازه کشیده‌ای است که از نزدیکی‌های سیاره‌ی کیوان تا فاصله‌ی بیار درازی به اندازه‌ی حدود ۱ سال نوری گستردگی دارد. این دنباله‌دار در دورترین نقطه‌ی مدارش به سختی گرانشی از سوی خورشید حس می‌کند و حتی می‌تواند در اثر کشش زودگذرِ کِشندهای کهکشانی یکباره از سامانه‌ی خورشیدی ربوده شود. براستی که یافتن چنین رهگذری هنگام دیدار کوتاهش با سیاره‌ها یک خوش‌شانسی بزرگ است.

مدار بی‌اندازه کشیده‌ی دنباله‌دار غول‌پیکر ۲۰۱۴ یوان۲۷۱. چارچوب پیوست: تصویری که این دنباله‌دار از روی آن یافته شد

چیزهایی درباره‌ی یک ماموریت فضایی برای رهگیری ۲۰۱۴ یوان۲۷۱ گفته می‌شود. سازمان فضایی اروپا دارد کاوشگری به نام "رهگیر دنباله‌دارها" (Comet Interceptor) برای بررسی دنباله‌دارهایی که از ژرفای فضا می‌آیند می‌سازد. این کاوشگر، یا هر چیزی مانند آن شاید بتواند تا یک دهه‌ی دیگر دیداری با ۲۰۱۴ یوان۲۷۱ انجام دهد.

با چنین جرمی باید انتظار شگفتی و غافلگیری داشته باشیم. ۲۰۱۴ یوان۲۷۱ بی‌شک زمین را با هیچ خطری روبرو نخواهد کرد، ولی می‌تواند به درخششی بیشتر (یا کمتر) از پیش‌بینی‌ها برسد. چندین گروه از اخترشناسان پیشاپیش نشانه‌هایی از گازدهی (برون‌دهی گاز) را در ۲۰۱۴ یوان۲۷۱ دیده‌اند، هرچند که هنوز فراتر از اورانوس است. نخستین نشانه‌های فعالیت می‌توانند خبر خوبی برای دیدارپذیریِ آینده‌ی آن، اگر نه با چشم نامسلح، ولی با تلسکوپ‌های کوچک باشند.


-------------------------------------------

تلگرام، توییتر، اینستاگرام و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

comet - minor planet - 2014 UN271 - Pedro Bernardinelli - Gary Bernstein - Dark Energy Survey - Comet Hale-Bopp - sun - Saturn - naked-eye - magnitude - Pluto - moon - Charon - Solar System - galactic tide - planet - European Space Agency - Comet Interceptor - Earth - out-gassing - Uranus

منبع: اسپیس‌ودر
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه