سحابی خرچنگ پرتوهای گاما با انرژی "پتاالکترون ولت" می‌گسیلد

سحابی خرچنگ پرتوهای گامای پرانرژی به سوی ما می‌افشاند. پژوهشگران به کمک رصدخانه‌ی LHAASOی چین یک پرتو یا فوتونِ گامای پرانرژی که در رده‌ی دومِ پرانرژی‌ترین فوتون‌ها بود را از این منطقه دریافت کرده‌اند، منطقه‌ای با فاصله‌ی چند هزار سال نوری از زمین. این یافته شاید به ما کمک کند تا دریابیم ذرات در فضا چگونه شتاب گرفته و به چنین انرژی‌هایی می‌رسند.

فوتونی که این دانشمندان ردیابی کرده‌اند دارای انرژی ۱.۱ پتاالکترون ولت (PeV) است، ۱.۱ میلیون میلیارد الکترون ولت. پرانرژی‌ترین فوتون ۱.۴ پتاالکترون ولت بوده ولی دانشمندان از سرچشمه‌ی آن اطمینان دقیقی ندارند. فوتون سحابی خرچنگ احتمالا از برخورد یک الکترون پرانرژی در سحابی آمده که به یک فوتون در پس‌زمینه کوبیده شده و آن را به چنین سطح بی‌اندازه بالایی از انرژی رسانده.

فلیکس آهارونیان از بنیاد فیزیک هسته‌ای ماکس پلانک آلمان می‌گوید: «پرتوهای گاما به خودی خود چیز ویژه‌ای نیستند- آنها پیام‌رسان‌هایی هستند که آگاهی‌هایی درباره‌ی الکترون‌های مادر (parent electrons) که شتاب گرفته‌اند را با خود می‌برند. می‌توانیم تنها از یک پرتوی گاما نتیجه‌های مهم فراوانی بگیریم.»

یکی از این نتیجه‌گیری‌ها اینست که الکترون آغازین دارای انرژی ۲.۳ پیکاالکترون ولت بوده. این بیش از ۱۵ درصد بالاتر از حد نظریِ میزان انرژی‌ای است که میدان‌های الکترومغناطیسی سحابی خرچنگ احتمالا می‌توانند به یک الکترون بدهند. این همچنین بیش از ۲۰ هزار بار پرانرژی‌تر از چیزی‌ست که شتابدهنده‌های الکترونی ساخت انسان می‌توانند به آن برسند.

آهارونیان می‌گوید: «شتابدهنده‌های ذرات پیچیده‌ترین و چیره‌دستانه‌ترین دستگاه‌هایی هستند که تاکنون ساخته‌ایم. ولی اینجا، در این محیط پرآشوب [سحابی خرچنگ] به گونه‌ای یک دستگاه آرمانی هست که می‌تواند به مرزِ آنچه فیزیک بنیادی اجازه می‌دهد برسد.»

این یافته در ترکیب با پرتوهای گامای دیگری که انرژی‌های اندکی پایین‌تر داشته‌اند نشان می‌دهد که سحابی خرچنگ (یک پسماند ابرنواختر با ستاره‌ای نوترونی در دلش) شاید نسبت به آنچا ما اکنون می‌توانیم توضیح دهیم ذرات بیشتری را تا رسیدن به انرژی‌های فرا-پرانرژی شتاب می‌دهد. اگر پرتوهای گامایی مانند این را بیشتر پیدا کنیم شاید نظریه‌هایمان درباره‌ی چگونگیِ شتابدهی این اجرام به ذرات با چالش روبرو شود.

پژوهش این دانشمندان در نشریه‌ی ساینس منتشر شده است.


در همین باره: * نیروگاهی در دل خرچنگ

-------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

Crab nebula - gamma ray - Large High Altitude  Air Shower Observatory - LHAASO - China - photon - electron - Felix Aharonian - Max Planck Institute for Nuclear Physics - Germany - electromagnetic field - accelerator - supernova - neutron star - Science

منبع: نیوساینتیست
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه