کهکشانی با یک "اَبَرباد"

ام۸۲ کهکشانی ستاره‌فشان با یک اَبَرباد است.
در حقیقت، موجی از ستاره‌زایی که در پی انفجارهای ابرنواختری و وزش بادهای نیرومند از سوی ستارگان سنگین به پا شده، باعث به راه افتادن جریان شگفت‌آوری از برون‌ریزی‌های مواد از ام۸۲ شده است.
نشانه‌های ابربادی که از بخش‌های مرکزی کهکشان به بیرون می‌وزد را می‌توانید به روشنی در این نمای تلسکوپی پُروضوح ببینید. این تصویرِ پیوندی گسیلش‌های سرخ‌فامی را نشان می‌دهد که از گاز هیدروژن اتمی در رشته‌های بلندِ برون‌ریخته سرچشمه گرفته‌اند.
درازای این رشته‌ها به بیش از ۱۰ هزار سال نوری می‌رسد.
بخشی از گاز درون این ابرباد که سرشار از عنصرهای سنگینِ ساخته شده در دل ستارگان پرجرم است، سرانجام وارد فضای میان‌کهکشانی شده و در آن پراکنده خواهد شد.
این فرآیند آتشین ستاره‌زایی در پی یک رویارویی نزدیک میان ام۸۲ با همسایه‌ی بزرگش، کهکشان ام۸۱ آغازشده و تا حدود ۱۰۰ میلیون سال دیگر ادامه خواهد داشت.
ام۸۲ که به دلیل نمای کشیده‌اش به نام کهکشان سیگار هم شناخته می‌شود حدود ۳۰ هزار سال نوری پهنا دارد و با فاصله‌ی ۱۲ میلیون سال نوری از زمین، نزدیک مرز شمالی صورت فلکی خرس بزرگ دیده می‌شود.

--------------------------------------------
تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

 M82 - starburst galaxy - superwind - supernova - star - star formation - atomic - hydrogen - element - M81 - Cigar Galaxy - Ursa Major

منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه