یاپتوس، ماه رنگ‌آمیزی شده کیوان را در سه بعد ببینید


چه بر سر یاپتوس، ماه کیوان (زحل) آمده؟
بخش‌های گسترده‌ای از این دنیای شگفت‌انگیز به تیرگی زغال‌سنگ (قهوه‌ای تیره) و بخش‌های دیگرش به روشنی یخ (سپید) است.
همنهش مواد تیره‌ی آن ناشناخته است، ولی طیف فروسرخ نشان می‌دهد که احتمالا از گونه‌ی تیره‌ای از کربن تشکیل شده است. یاپتوس همچنین در بخش استوایش دارای یک رگه‌ی برآمده‌ی نامعمول است که به آن پیکره‌ای همانند یک گردو داده.
برای بیشتر شناختن این ماه که نمایی رنگ‌آمیزی شده دارد، فضاپیمای کاسینی ناسا در سال ۲۰۰۷ از فاصله‌ی حدود ۲۰۰۰ کیلومتری آن گذشت.
اینجا تصویری سه‌بعدی از این ماه را می‌بینیم.
یک دهانه‌ی برخوردی پهناور در جنوب آن دیده می‌شود که پهنه‌ای بسیار گسترده به قطر ۴۵۰ کیلومتر را پوشانده و به نظر می‌رسد بر روی یک دهانه‌ی کهن‌تر و هم‌اندازه‌ی خودش جای قرار گرفته است.
هر چه به سمت خاور (شرق) یاپتوس می‌رویم، مواد تیره‌رنگ بیشتر شدده‌اند، تا جایی که در خاوری‌ترین بخش‌ها، هم دهانه‌ها را پوشانده‌اند و هم بلندی‌ها را.
بررسی دقیق نشان می‌دهد که این لایه‌ی تیره به طور معمول استوای یاپتوس را پوشانده و کلفتی‌اش از یک متر کمتر است. فرضیه‌ی پیشرو اینست که بیشتر این ماده‌ی تیره‌رنگ از خاک‌هایی‌ست که از فرازش (تصعید) یخ‌های گل‌آلود و به نسبت گرم به جا مانده است.
نخستین لایه‌ی این مواد تاریک به احتمال بسیار از انباشتِ پسماندِ شهاب‌سنگ‌هایی پدید آمده بود که از ماه‌های دیگر به سطح یاپتوس کوبیده می‌شدند.

--------------------------------------------
تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

Saturn - Iapetus - coal - infrared - carbon - walnut - NASA - spectra - robotic Cassini spacecraft - hemisphere - impact crater - equator - sublimate - meteor


منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه