آندرومدای فرابنفش

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر
کهکشان زن در زنجیر (آندرومدا) در طیف فرابنفش چه نمایی دارد؟
در این طیف، ستارگان جوان و آبی‌فامی که به گرد مرکز کهکشان در گردشند بیش از همه خودنمایی می‌کنند.
آندرومدا که به نام ام۳۱ هم شناخته می‌شود، به عنوان یک کهکشان بزرگ، با فاصله‌ی تنها ۲.۵ میلیون سال نوری عملا دیوار به دیوارِ کهکشان خودمانست.
پهنای این کهکشان مارپیچی به حدود ۲۳۰ هزار سال نوری می‌رسد و به اندازه‌ای گسترده است که برای پدید آوردن این تصویر باشکوه از آن، ۱۱ میدان تصویری گوناگون که از تلسکوپ ماهواره‌ی "کاوشگر فرگشت کهکشانی" ناسا (ماهواره‌ی گلکس) در سال ۲۰۰۳ به دست آمده بود به هم پیوند داده شده.
بازوهای مارپیچیِ آندرومدا که در تصویرهای دیدنی (مریی) به خوبی نمایانند، در طیف فرابنفش بیشتر به حلقه‌هایی دور مرکز آن می‌مانند.
این حلقه‌ها جایگاه‌های ستاره‌زایی‌های آتشینند و به گمان پژوهشگران، نشانه‌ای از این هستند که آندرومدا در زمانی بیش از ۲۰۰ میلیون سال پیش، با همسایه‌ی کوچکش، کهکشان بیضیگون ام۳۲ برخورد کرده بوده.
آندرومدا و کهکشان راه شیری خودمان بزرگ‌ترین اعضای گروه محلی کهکشان‌ها هستند و بر پایه‌ی پیش بینی‌ها تا چند میلیارد سال دیگر نبردی رویارو را با هم آغاز خواهند کرد- چه بسا در آن زمان خورشید لایه‌های گازی بیرونی‌اش را پس زده و زمین را در خود فرو برده باشد.

--------------------------------------------
تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

Andromeda galaxy - ultraviolet - star - M31 - NASA - Galaxy Evolution Explorer - GALEX - spiral galaxy - spiral arm - star formation - elliptical galaxy - M32 - Milky Way galaxy - Local Group - Sun - Earth


منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

 


0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه